Tender za RTB: Danas ističe rok za prijavu

Ministarstvo privrede objavilo je 17. jula javni poziv za izbor strateškoškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, rok za prijavu zaiteresovanih firmi ističe danas u podne.

Od strateškog partnera država očekuje da u RTB uloži najmanje 350 miliona evra, a da za uzvrat dobije određeni vlasnički udeo u kompaniji.

Koliko će procenta vlasništva ostati drživi, a koliko će dobiti strateški partner još nije poznato. Vrednost novčanog kapitala borskog giganta je 2.333.863.136 dinara.

Pravo na učešće na tenderu imaju domaće i strane kompanije koje se pretežno bave eksploatacijom ili proizdvodnjom bakra ili ostalih plemenitih metala i da su u protekloj poslovnoj godini ostvarile prihod veći od 500 miliona dolara.

Tendersku dokumetaciju do sada je, navode Novosti, otkupilo sedam kompanija, a među njima i  kompanija „Red Metal“, vlasnika Milana Popovića, koga zovu „kralj bakra“.

Interesovanje kineske firme „Zijin Majning“, turske „Cengiz Holding“ i ruske „U-gold“ poznato je od ranije.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić  prilikom posete Rudniku bakra Majdanpek navela je da su za RTB zainteresovane najmanje tri kompanije i ponovila da je zadržavanje svih pet hiljada radnih mesta prioritet.

„Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara, kao i da će u narednih četiri do pet godina proizdvodnja biti povećana tri do četiti puta, u zavisnosti od čega ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu“, istakla je Brnabić.

Zainteresovane firme za učešće na tenderu, pored kupovine tenderske dokumentacije, u obavezi su da uplate depozit ili dostave garancije u iznosu od milion dolara.

Rok za podnošenje prijava je 20. avgust do 12 sati.