Testiranje uticaja miniranja kod ventilacionog okna Jame

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper (SZC)) najavila je da će za potrebe testiranja nivoa buke i potresa na ventilacionom oknu rudnika Jama vršiti miniranja od 16. do 31. jula u periodu od 9 do 14 časova.

Foto: Bor030 arhiva

Nadležni u kompaniji kažu da je u cilju smanjenja uticaja potresa i buke na lokalno stanovništvo u Mesnoj zajednica Sever, pri izgradnji ventilacionog okna broj jedan rudnika Jama, podignut pregradni zid za zvučnu izolaciju i sprovedene mere za smanjenje buke zaptivanjem otvora okna i postavljanjem gumenih obloga.

„Testiranje uticaja potresa biće sprovedeno u periodu od 16. do 31.jula. Tokom testiranja, na osnovu stvarnog stanja, biće preduzete dodatne mere za zaptivanje i apsorpciju zvuka kao što su upotreba troslojne viseće platforme za zaptivanje otvora okna na ulazu okna i postavljanje gumenih obloga otpornih na habanje na tri strane kanala. Predviđena je i upotreba cerade ili pamučne zvučne izolacije na ulazu u okno, prilagođavanje procesa miniranja, sprovođenje mera za ispuštanje vode pod pritiskom na radnoj površini okna“, saopšteno je iz SZC.

Početak miniranja biće oglašen sa tri zvučna signala, dok će završetak biti označen jednim zvučnim signalom.

Iz kompanije kažu da se u periodu od 22 do 6 časova neće izvlačati šljaka i da će se strogo kontrolisati izvor buke.