„Tilva Roš“ osvojio „Srce Sarajeva“

Debitantski igrani film reditelja i scenariste Nikole Ležajića „Tilva Roš“ osvojio je nagradu za najbolji  igrani film na 16. međunarodnom festivalu u Sarajevu. Najbolji glumac festivala je Boranin Marko Todorović.

Debitantski igrani film reditelja i scenariste Nikole Ležajića „Tilva Roš“ osvojio je nagradu za najbolji  igrani film na 16. međunarodnom festivalu u Sarajevu. Najbolji glumac festivala je Boranin Marko Todorović.Stručni žiri „Sarajevo film festivala“ dodelio je nagradu „Srce Sarajeva“, „tešku“ 25.000 evra, za najbolji igrani dugometražni film ostvarenju mladog reditelja Nikole Ležajića – filmu „Tilva Roš„.

Glavnom glumcu u filmu, Marku Todoroviću – Todi pripala je nagrada na najbolju ulogu u vrednosti od 2.500 evra.

 

Tilva Roš“ je srpska tinejdž-drama, koja je na konkursu dobila sredstva od Filmskog Centra Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda čije se snimanje u Boru i okolini odvijalo u julu i avgustu prošle godine

Radnja filma je smeštena u Boru, nekada najvećem rudniku bakra u Evropi, u kome zbog privatizacije rudnika traju radničkih protesti.

Devetnaestogodišnjake Todu i Stefana protesti ne interesuju. Oni su nerazdvojni prijatelji, skejteri, i sa svojim društvom provode svoje prvo leto nakon srednje škole.

Tumarajući gradom i po napuštenim površinskim kopovima, inspirisani TV šouom „Jackass“, snimaju video klipove u kojima izvode razne vratolomije. U tom čudnom odnosu bezuslovnog prijateljstva i rivalstva, nesvesno pokušavaju da nadmaše jedan drugog.

Kada se u Boru pojavi Jelena, tinejdž-anarhista, koja svakog leta dolazi u Bor iz Francuske i ludo se provodi u atmosferi „bez puno pravila“, ona Todi i Stefanu prećutno postaje novi predmet nadmetanja.