“Timočki naučni tornado” šesti put u Boru [FOTO / VIDEO]

0
130

Na ovogodišnjoj manifestaciji “Timočki naučni tornado”, koja na zanimljiv način promoviše nauku, prikazano je oko 300 ogleda iz čak 20 naučnih oblasti.

Sve je počelo pozorišnom predstavom “Luka nauka i TNT”, koju su učenici zaječarske osnovne škole “Desanka Maksimović” izveli u petak uveče u Muzičkoj školi u Boru.

“Naša škola već neko vreme neguje tu dramsku družinu, zato što taj vid vannastavnih aktivnosti najviše zbliži decu. Učenici petog, šestog i sedmog razreda rade na ovoj predstavi. Autor sam ja, ali smo se dogovarali zajedno sa đacima oko podele likova, ističe Stevan Jovanović”, profesor srpskog jezika i književnosti.

Zaječarska škola već je godinama u projektu festivala nauke.

“Zahvaljujući dobroj saradnji sa Društvom mladih istraživača iz Bora, naša škola je prvo nastupila jedne godine u Boru, a već naredne smo mi ovo isto organizovali u Zaječaru. I ove godine “Timočki naučni tornado” biće u Zaječaru 18. novembra, kaže Nebojša Milijić”, direktor OŠ “Desanka Maksimović”.

Ovogodišnja manifestacija festivala nauke, u OŠ “3. oktobar” okupila je veliki broj dece, naučnog podmlatka, ali i nastavnika, profesora i predstavnika ustanova i institucija. Posetioci sajma mogli su da prisustvuju raznim eksperimentima, da pogledaju kako nastaje crna mamba, šta je to žderka mesožderka, ali i da vide mnoge druge prezentacije iz istorije, matematike fizike i hemije. Svoju prezentaciju imao je i naš portal “Bor 030”.

Manifestaciju je otvorio Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

“Ovo je jako bitno za opštinu Bor, da se i lokalna samouprava uključi organizaciono u ovakav festival. Jer se već šesti put dešava da su entuzijasti postavili ovakvu jednu manifestaciju jedinstvenu u istočnoj Srbiji. Ta ideja je pre šest godina krenula iz Bora, ali polako osvaja i okolne gradove”, kaže Aleksandar Milikić.

Domaćini ove manifestacije, Društvo mladih istraživača i OŠ “3. oktobar” kažu da je i ove godine rekord u broju prezentacija i posetilaca, oboren.

“Ja sam jako zadovoljna što raste i broj učesnika i broj posetilaca. Dobro je i što su se ovu priču uključile i neke nove ustanove, a imamo i sve više novih naučnih oblasti koje pokrivamo prezentacijama”, kaže Nataša Ranđelović iz Društva Mladih istraživača u Boru.

“Naša škola ima i ove godine tu čast da bude domaćin ovog festivala. Ovakve manifestacije i služe da kod dece probudeinteresovanje za nauku i da kod njih probude interesovanje za nova otkrića, smatra Snežana Savićević”, direktorka OŠ “3. oktobar”.

U organizaciju ove manifestacije ukljčili su se i Tehnička škola u Boru, borski Tehnički fakultet, Muzej rudarstva i metalurgije, Regionalni centar za talente u Boru i UG “Village”, a sve je to podržano od strane Ministarstva prosvete i nauke, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Centra za promociju nauke i kompanije Rakita.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Tekst je deo projekta “Borski omladinski žurnal” koji se sufinansira sredstvima Opštine Bor u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.[/box]

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime