Toplana, Vodovod, 3. oktobar i Bambi traže povećanje cena usluga

Tri borska javno-komunalna preduzeća – „Toplana“, „Vodovod“ i „3. oktobar“, kao i Ustanova za decu „Bambi“ zatražila su od gradske vlasti saglasnost za povećanje cena njihovih usluga.

Članovi Gradskog veća su na današnjoj sednici dali saglasnost, a konačnu odluku o novim cenama doneće odbornici na narednom zasedanju lokalnog parlamenta.

JKP „Toplana“ podnelo je lokalnoj samoupravi zahtev za uvećanje cena toplotne energije za stambeni prostor u iznosu od 17 odsto. Prema navodima iz samog preduzeća, razlog za
uvećanje cena je poskupljenje energenata i ostalih troškova.

Predložena nova cena grejanja je 96,72 dinara po metru kvadratnom. Ukoliko izmena cena bude usvojena ona će se primenjivati od nove grejne sezone, odnosno od 1. otobra ove godine.

JKP „Vodovod“ podnelo je zahtev za uvećanje cene pijaće vode, kao i odvođenja
otpadnih voda, navodeći da su sadašnje cene u primeni od 01. avgusta 2015. godine  i da one ne pokrivaju troškove poslovanja.

Traženo je povećanje za građane od 20 odsto, odnosno uvećana cena vode i odvođenja otpadnih voda biće 82,45 dinara po kubnom metru.

Zahtevane cene JKP „3. oktobar“ za sve korisnike usluga sakupljanja, odvoženja i deponovanja komunalnog otpada biće uvećane za 17,5 odsto, osim za korisnike koji obavljaju proizvodnu delatnost, gde je povećanje 20 odsto zbog viših troškova pružanja usluga.

Prema navodima ovog preduzeća razlog za uvećanje je poskupljenje cena goriva,
rezervnih delova, ulja, maziva i ostalih ulaznih elemenata koji povećavaju troškove
obavljanja ove komunalne usluge.

Predložene cene JKP „3. oktobar“ preračunate u dinarima po metru kvadratnom iznose 7,05 za građane i 7,56 za privredu.

Iz Ustanove za decu „Bambi“ povećenje cene usluge pravdaju time da one nisu menjane od početka 2015. godine. Predložene ekonomske cene i učešće roditelja u troškovima boravka su veće u odnosu na postojeće približno za celodnevni boravak 24, za celodnevni boravak pripremnog predškolskog programa 28 i za poludnevni boravak pripremnog predškolskog programa 39 odsto.

Ukoliko nove cene budu usvojene, roditelji će za celodnevni boravak plaćati 4.398 dinara, za celodnevni boravak pripremnog predškolskog programa 3.984 dinara i za poludnevni boravak pripremnog predškolskog programa 1.875 dinara mesečno, što je 20 odsto od ekonomske cene. Ostatak od 80 odsto pokriva se iz budžeta grada Bora.