Tradicionalna manifestacija “Skok preko kože” ponovo na borskom fakultetu

0
137

U okviru proslave Dana studenata na borskom Tehničkom fakultetu ove godine (4. aprila) biće obnovljena tradicija “Skoka preko kože”, manifestacije kojom brucoši ulaze u rudarski “zanat”.

skok-preko-koze

Manifestacija koja je u Boru prvi put održana 1965. godine simbolično predstavlja spremnost budućih inžinjera da budu deo rudarskog sektora i da prihvate hleb sa “sedam kora” kakav jedu rudari.

“Prvi deo manifestacija predstavlja traganje brucoša (ophodara), mladih kandidata za časno zvanje rudara po gradu sa ciljem da pronađu bruc-majstora koji će ih povesti na promociju u zvanje u rudara. “Skok preko kože” je drevna rudarska ceremonija koja je vezana za dokazivanje spremnosti, izdržljivosti i sposobnosti mladih kandidata za rudarsku struku da preskoče okno”, rekao je na dašnjoj konferenciji za medije Radoje Pantović prodekan za finansije.

Miodrag Žikić predsednik organizacionog odbora manisfestacije istakao je da je ova ceremonija važna za očuvanje tradicije i promociju fakulteta.

“Zbog stanja u rudarstvu od 1995. godine nije bio organizan “Skok preko kože”, ali pošto se situacija sada promenila došlo je vreme za obnavljanje manifestacije”, izjavio je Žikić.

Kao deo proslave Dana studenata biće organizovana sportska nadmetanja, višečasovna manifestacija “Skok preko kože”, neizostavne žurke i koncerti kao i “Studentski bal”.

Dan otvorenih vrata Tehničkog fakulteta u Boru biće upriličen 4. aprila kada će potencijalni studenti moći da se upoznaju sa radom ove visokoškolske ustanove.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here