Treba li borske škole da uvedu uniforme?

Da li je borskim srednjim i osnovnim školama potreban pravilnik o odevanju?!

uniforme-skole

Sve škole u Srbiji imaju mogućnost da donesu pravilnik o odevanju, ali se mali broj njih na to odlučio. Tek nekoliko škola u Srbiji uvelo je prave uniforme, iako većina upravnika priznaje da „vodi rat“ sa đacima o odevanju.

Tinejdžerke u školu dolaze u kratkim suknjama, majicama na bretele, sa dubokim dekolteima, golih stomaka. Upadljivo su našminkane, dugih nalakiranih noktiju i ofarbane kose. Momci, školu “posećuju” u atlet majicama, bermudama i papučama. Ovakva slika „krasi“ većinu škola u Srbiji, naročito pri kraju školske godine i sa povećanjem spoljne temperature.

Ovo je samo jedan od razloga što se na početku svake školske godine iznova poteže pitanje uvođenja uniformi u škole.

Ministarstvo prosvete je pre nekoliko godina dalo „pomirljivo“ rešenje − škole mogu same da odluče da li će uvesti uniforme i kakve će one biti. Iako su dobile odrešene ruke po ovom pitanju, većina škola se zaustavila na tome da napiše kodeks ponašanja koji podrazumeva da se u školu dolazi “pristojno obučen”. Šta to uopšte podrazumeva?

uniforme-skola

Da se vratimo na unuforme. Iako uniforme treba da doprinesu jednakosti učenika, njihovo nošenje samo po sebi to ne može učiniti – smatraju stručnjaci. Uniforme mogu da doprinesu tome da se učenici međusobno ne posmatraju prema odelu koje nose, ali će se zato posmatrati prema mobilnom telefonu koji koriste, prema cipelama i prema drugim aspektima socijalnih nejednakosti.

Ipak, znatno je više škola i učenika koji neće rado prihvatiti uniformisanje. Mnogima je cilj da u svakoj prilici pokažu koliko novca imaju.

Šta Vi mislite, da li je vreme za povratak uniformi?