Treba li borske škole da uvedu uniforme?

7
101

Da li je borskim srednjim i osnovnim školama potreban pravilnik o odevanju?!

uniforme-skole

Sve škole u Srbiji imaju mogućnost da donesu pravilnik o odevanju, ali se mali broj njih na to odlučio. Tek nekoliko škola u Srbiji uvelo je prave uniforme, iako većina upravnika priznaje da “vodi rat” sa đacima o odevanju.

Tinejdžerke u školu dolaze u kratkim suknjama, majicama na bretele, sa dubokim dekolteima, golih stomaka. Upadljivo su našminkane, dugih nalakiranih noktiju i ofarbane kose. Momci, školu “posećuju” u atlet majicama, bermudama i papučama. Ovakva slika “krasi” većinu škola u Srbiji, naročito pri kraju školske godine i sa povećanjem spoljne temperature.

Ovo je samo jedan od razloga što se na početku svake školske godine iznova poteže pitanje uvođenja uniformi u škole.

Ministarstvo prosvete je pre nekoliko godina dalo “pomirljivo” rešenje − škole mogu same da odluče da li će uvesti uniforme i kakve će one biti. Iako su dobile odrešene ruke po ovom pitanju, većina škola se zaustavila na tome da napiše kodeks ponašanja koji podrazumeva da se u školu dolazi “pristojno obučen”. Šta to uopšte podrazumeva?

uniforme-skola

Da se vratimo na unuforme. Iako uniforme treba da doprinesu jednakosti učenika, njihovo nošenje samo po sebi to ne može učiniti – smatraju stručnjaci. Uniforme mogu da doprinesu tome da se učenici međusobno ne posmatraju prema odelu koje nose, ali će se zato posmatrati prema mobilnom telefonu koji koriste, prema cipelama i prema drugim aspektima socijalnih nejednakosti.

Ipak, znatno je više škola i učenika koji neće rado prihvatiti uniformisanje. Mnogima je cilj da u svakoj prilici pokažu koliko novca imaju.

Šta Vi mislite, da li je vreme za povratak uniformi?

 

7 KOMENTARA

  1. Mislim daje zanimljiv predlog ali po mom misljenju devojke nebi trebalo da nose kravate vec belu bluzu ili kosulju a muskarci bi mogli da nose kravate i bele kosulje ostalo sve na plavo ,,,

  2. U redu su uniforme ako su suknje neke normalne dužine, ali se nalazim u gradu gde su obavezne uniforme, i svaka škola ima svoju boju uniforme, a mnoge suknje u okviru uniforme su kratke i meni uopšte ne deluju pristojno, čak naprotiv.

  3. Generacija rodj. 1963 i 1964 osamdesetih su se izborile za ukidanje uniformi i to teskom mukom jer je jos bio socijalizam,a sad su pojedina deca svojim oblacenjem odnosno “neoblacenjem” dovela do toga da se opet postavlja pitanje uvodjenja uniformi.Zivot se bas vrti u krug.

  4. Definitivno ZA. Jer mnoga deca omalovažavaju drugu na osnovu materijalne situacije i mnoga deca se bukvalno povlače po strani zbog toga. Sa uniformama bi svi bili jednaki.

  5. Dobra ideja,takodje ako im se zabrani i koriscenje mobilnih tel.tj,da ih pre pocetka nastave iskljuce i predaju kod predavaca i jos ako i dezurni higijenicar i redar po razredima odgovorno radi svoj posao na pola smo puta da omladinu otrgnemo od neadekvatnih uzora i kanalisemo ih u pravcu bolje koncetracije za ucenje na casu na casu

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime