Tribina „Mislim, dakle volontiram“

Juče je u sali Muzičke škole učenicima gimnazije „Bora Stanković“ održana tribina „Mislim, dakle volontiram“ u organizaciji Asocijacije za razvoj opštine Bor.

mislim-dakle-volontiram

Projekat su osmislile dve učenice trećeg razeda Gimnazije, Isidora Takač i Marija Jelić. Isidora je došla na ideju zahvaljujući programu Youth Laedership, koji ju je odveo u Ameriku, i tamo je zajedno sa još troje učenika borskih srednjih škola učestvovala u volonterskim akcijama. Nakon ovog, veoma uspesnog projekta, počinje da planira sledeći, koji će biti na temu predrasuda i stereotipa, i pokušaće da okupi mlade ljude iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Srbije.

Na tribini su učestvovali predstavnici Asocijacije za razvoj opštine Bor, Marija Pešić, Aleksandar Petrović i Miodrag Milošević; predstavnici Alternative Bor, Srećko Zdravković i Darko Vasilijić; predstavnik Zaječarske inicijative, Milan Stanojević; predstavnik Unije srednjoškolca Srbije, Stefan Stanković, kao i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda.

Svi oni su podelili svoja iskustva sa učenicima Gimnazije kako bi podigli svest mladih i motivisali ih da se priključe nekoj od organizacija i u budućnosti i oni budu deo nekog projekta.

mislim-dakle-volontiram-gimanzija

Cilj nam je da mladim srednjoškolcima damo mogućnost da se aktivno uključe u ovo što radimo, da volontiraju. Pre svega, radimo na zagovaranju Omladinskog centra, pokrenuli smo proces dobijanja prostora u Kapiji Bora, konkurisali smo za program „Transformator“ i nadamo se da će do maja meseca biti u funkciji, istakao je Miodrag Milošević.

Projekat je održan u okviru programa donacija „Transformator“ koji sprovodi Zaječarska inicijativa i fondacija „Iskorak“ u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC), a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).