Trivan u Boru: Topionica podvig u domenu ekologije

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine sa saradnicima posetio je danas Rudarsko topioničarski basen Bor i fabriku sumporne kiseline i sa Blagojem Spaskovskim razgovarao o prioritenim planovima u oblasti zaštite životne sredine.

Blagoje Spaskovski i Goran Trivan, foto: Ljubiša Aleksić

Srpska privreda, podsetio je ministar prilikom posete Basenu i fabrici sumporne kiseline, jeste najveći zagađivač, ali i najveći investitor u ekologiju. Zato je neophodno da i najveće kompanije shvate značaj ekologije, ali i da po tom pitanju nešto urade.

 „U Boru je, po mom dubokom uverenju, urađen najvažniji korak u pogledu zaštite životne sredine. Jer, otkloniti glavni razlog visokom procentu obolelih od respiratornih i drugih bolesti u ovom gradu, a sve zbog zastarele tehnologije rada RTB-a Bor, kapitalno je važno. Zato smatram izgradnju nove topionice  podvigom u domenu ekologije i odajem priznanje RTB-u Bor zbog toga. Preuzeti na sebe takav poduhvat će, možda, nekome naizgled biti malo, ali to je i za državu, ne samo Bor, važno jer tim korakom počinje da se menja filozofija življenja u Srbiji“, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prilikom posete RTB-u i fabrici sumporne kiseline u Boru.

Goran Trivan, foto: Ljubiša Aleksić

Najveći izazovi u unapređenju životne sredine u našoj zemlji, podsetio je ministar Goran Trivan, biće u oblastima otpada i otpadnih voda. Srbija mora da izgradi 300 komunalnih sistema za preradu otpadnih voda i 26 regionalnih deponija, a pred našom zemljom je i otvaranje poglavlja 27, koje bi Srbiju trebalo da približi ekološkim standardima Evropske unije.

„Pitanje tretmana različitih vrsta otpadnih voda je sledeći problem koji se mora rešavati. Tu ne mislim na RTB Bor jer on, uz određene izuzetke u okviru svoje proizvodnje, ima zatvoren sistem. Mislim, pre svega, na otpadne komunalne vode jer su građani najveći zagađivači kada je ova oblast u pitanju. Komunalna, kišna kanalizacija, to je prvi projekat koji Bor i ostale opštine u Srbiji moraju da urade. Tu nema izbora jer u Srbiji trenutno samo tri do pet opština funkcioniše zadovoljavajuće. Dakle, prvi i najvažniji posao je prerada komunlanih otpadnih voda – njihovo prikupljanje i prečišćavanje. Tu su i površinske otpadne vode, kišnica. Kakva je Borska reka, to nije samo pitanje zagađenja iz RTB-a Bor, to je pitanje i onoga što mi, kao građani zagađujemo“, rekao je ministar ekologije.

On je podsetio da će Vlada Srbije pomoći lokalnim samoupravama da izrade projektno-tehničku dokumentaciju, jer samo tako se  „ide u realizaciju i trčanje za investitorima“.

Ministar zaštite životne sredine u razgovoru sa menadžmentom RTB Bor, foto: Ljubiša Aleksić

Evropska agencija za zaštitu životne sredine 2016. proglasila je Bor ekološkom zvezdom poboljšanja stanja kvaliteta vazduha u Srbiji, podsetio je generalni direktor Rudarsko topioničarskog basena Bor Blagoje Spaskovski i dodao da je tada prvi put u izveštajima iz Evrope i Srbije navedeno da je Bor grad sa kvalitetom vazduha prve kategorije.

„Nadležni u srpskoj Agenciji naveli su da je 2016. „de fakto“ došlo do brisanja jedne ekološke crne tačke na teritoriji Srbije, jer je te godine zabeležena prosečna godišnja koncentracija SO2 u vazduhu od 43,6 mikrograma po kubnom metru. U tom trenutku, to je predstavljalo istorijski minimum, a vazduh u Boru prvi put je svrstan u prvu kategoriju.  Prosečne mesečne koncentracije sumpor-dioksida danas su znatno ispod dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru vazduha i iznose 33,63 mikrograma po normalnom metru kubnom, sa tendencijom daljeg opadanja“, istakao je Spaskovski.

(Bor030/Kolektiv)