Trivan: Podržavam građane i struku, mini-hidroelektrane devastirajuće utiču na životnu sredinu

3
556

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je za Radio Beograd da će pitanje izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima biti rešeno u korist građana koji se bore za očuvanje reka i da je Ministarstvo spremno da to pitanje reši zakonom.

Foto: www.mc.rs

Ministar Goran Trivan kaže da je izgradnje mini-hidroelektrana jedna od najznačajnijih ekoloških tema u Srbiji, ali da ima puno disonantnih tonova.

“Na jednoj strani su investitori koji imaju materijalne interese, a na drugoj strani smo svi mi ostali koji smatramo da to nije dobro jer devastirajuće utiče na životnu sredinu”, ističe Trivan.

Naglašava da po tom pitanju nema prostora za bilo kakvu kalkulaciju i polemiku.

“Čak je i Odbor za životnu sredinu Srpske akademije nauka i umetnosti zaključio da su neprihvatljive derivacione mini-hidroelektrane. Postoji potreba da se to pitanje reši zakonom i Ministarstvo je spremno da to uradi. Podržavamo građane i struku u nastojanjima da se problem reši na taj način”, kaže Trivan.

Trivan upozorava da je pogrešno uverenje da raspolažemo ogromnim količinama vode jer je Srbija zemlja sa najmanje površinskih autohtonih voda na Balkanu.

“To je jedan od razloga zašto sam ja lično čvrsto protiv izgradnje mini-hidrocentrala u zaštićenim dobrima. Moramo sačuvati taj vodni resurs”, ističe Trivan.

Ponovio je da država neće rušiti mini-hidroelektrane koje su već izgrađene.

“Ne želimo da se nove grade u zaštićenim dobrima. Svim investitorima koji su u međuvremenu dobili nekakve dozvole za izgradnju mini-hidrocentrala u zaštićenim dobrima, mi smo spremni da zamenimo lokaciju za one van zaštićenih dobara i da nađemo način da ih obeštetimo ako je potrebno”, objašnjava Goran Trivan.

Meštani sela Zlot i Sumrakovac protestovali krajem prošle i početkom ove godine protiv planirane izgradnje mini-hidroelektrana na rekama istočne Srbije.

(Radio Beograd / RTS / Bor030)3 KOMENTARA

 1. 😂😂😂😂 Postovani ministre i zemljace iz Kladova…a da li podrzavate izgradnju i ultra brzo finarsiranje cak 2 (DVA) NOVOKOMPONIVANA ,PREKO NOCI IZMISLJENA I NEBULOZNA DRUMSKA KORIDORA…koji prolaze kroz cak 2 (DVA) Nacionalna parka.. koje (OBA) brutalno ekoloski ruiniraju i devastiraju…..
  1) Dunavsku brzu magistralu Golubac -Kladovo… sa 4 saobracajne trake kroz najvecu klisuru u Evropi…Djerdapsku klisuru..!?!? .😂😂😂 ..ikroz Nacionalni park ,, Derdap,, kod Boljetina,Miroca….😂😂😂
  2) Autoput Markovac -Svilajnac Despotovac-Bor,koji je bombasticno nazvanog tkz . autoputa ,,Vozd Karadjordje …
  a u stvari bednog ,nebuloznog i katastrofalnog PLAGIJATA drumskog aspekta MS Koridora Istok (Crnomorskog koridora )…
  😂😂😂 …. Koji prolazi i preseca novi Nacionalni park,,Juzni Kucaj /Beljanica,, …😂😂😂😂… I koji je od u svom delu Markovac-Svilajnac-Despotovac u duzini od 37 km POTPUNO PARALELAN I U NEPOSREDNOJ BLIZINI vec postojeceg autoputa Beograd -Nis…😂😂😂😂😂
  A od Despotovca do Bora ,cija je VAZDUSNA RAZDALJINA 53 km… trasa ovog tkz.autoputa,koja mora biti mnogo,mnogo duza… prolazi kroz planinski predeo novog Nacionalnog parka,,Juzni Kucaj/Beljanica,,😂😂😂😂 …kroz NAJNENASELJENIJI PROSTOR BEZ I JEDNOG JEDINOG STALNOG NASELJA ILI SELA NA BALKANU I JUGOISTOCNOJ EVROPI….😂😂😂Koji je takodje i NAJVECE VODOZVORISTE PITKE VODE U Republici Srbiji…I prostor POSLEDNJIH PRASUMA (Vitanovaca i dr.) u ovom delu Evrope….itd,itd..😂😂😂😂
  A uzgred ,i taj deo tkz. autoputa… od Despotovca do Bora…TAKODJE je POTPUNO PARALELAN I U NEPOSREDNOJ BLIZINI takodje novoproglasenog i prioritetnog autoputa PARACIN -ZAJECAR…
  😂 😂😂😂😂
  I SVE ovo je ,kao sto i SVI ,a narocito i vlast i opozicija,
  pa i Vi ministre znaju,
  uradjeno SAMO ZBOG TOGA DA BI SE SA TERITORIJE Republike Srbije TRAJNO I ZAUVEK ELIMINISAO :
  TRANSEVROPSKI (Atlantik -Crno more) Multimodalni saobracajni koridor Istok (Crnomorski koridor)…😂😂😂😂😂😂
  Koji Republiku Srbiju VRACA NA CENTRALNU SAOBRACAJNU
  (A TIME I EKONOMSKU) POZICIJU NA Balkanu i u Jugoistocnoj Evropi…😂😂😂😂😂😂 I koji STITINE HILJADA gradjana celog ovog totalno demografski,ekonomski ,socijalno..a dobrim delom i ekoloski..URUSENOG regiona Istocne Srbije,i u matici i u dijaspori, vec godinama i godinama nazivaju ,,KORIDOR ZIVOTA,….😂😂😂
  Ali svi oni nisu ministri zastite zivotne sredine Republike Srbije…😂😂😂 A Vi jeste..postovani DVOOSTRUKI zemljace iz Istocne Srbije .. Kladovljanine i Beogradjanine….
  😂😂😂 I zato… STA Vi postovani ministre…u celoj ovoj KATASTROFALNO STETNOJ POLITICKOJ PRICI …. kao nadlezni ministar ove drzave Republike Srbije ..i radite…i podrzavate….??? 😂😂😂😂 Glumite nekog gluvonemog rodjenog Beogradjanina….??? Ili samo klepecete usima…i pricate iste mantre…??? 😂😂😂 ..Izgleda da cu morati da Vas naucim i nesto o Beogradu i rodjenim Beogradjanima…….
  A pocinjem od toga da se ntranvajske sine ne preskacu…jer u njima nema struje…😂😂😂😂..
  I Poz.iz 🚞

 2. P.S. I ako imate neki problem sa napisanim ..zamolite postovanog g.Zikica,presednika Skupstine GRADA Bora….( dakle Skupstine koja je inace DONELA svoju SKUPSTINSKU ODLUKU O PUNOJ PODRSCI MS Koridoru Istok Crnomorskom koricoru)..kao sto su ISTE TAKVE Skupstinske odluke o punoj podrsci donele i SKUPSTINE Majdanpeka, Kladova, Negotina,Kuceva,Petrovca na Mlavi, Velikog Gradista,Zagubice….
  i kojima NIKO NE ZNA KO JE NACRTAO,INKAKO I ZASTO JE PROGLASIO PRIORITETNIM I URGENTNO SA LEX SPECIJALISIMA I NA DRUGE NACINE FINANSIRA OVE NOVOKOMPONOVANE NEBULOZNE DRUMSKE KORIDORE…..DA BI TRAJNO ELIMINISAO
  TRANSEVROPSKI (Atlanski okean -Crno more) MS Koridor Istok Crnomorski koridorsa teritorije Republike Srbije)…da zakaze NAS JAVNI DUEL,DEBATU I SUCELJAVANJE u onog hali Sportskig centra u Boru…I povedite i postovanu ministarku gdju Mihajlovic sa celim njenim timom….DA VAS SVE ZAJEDNO…,i samo figurativno receno …. sa borskog 4. kilometra…lansiram direktno nazad u Beograd…
  A pre nego sto krenete u Bor na nas JAVNI DUEL…prethodno se raspitajte i kod podpredsednika Vase cenjene partije SPS… a mog druga jos iz bezbriznih mladalackih i studentskih dana …g.Predraga Pedje Markovica….inace naseg veoma poznatog domaceg istoricara i intelektualca…zasto je njegov ceo komentar , kada je detaljno upoznat sa MS Koridorom-Istok Crnomorskim koridorom) ….bio samo jedna rec: SENZACIONALNO.
  Jer za razliku od Vas ministre,Pedja zna : Da su izbori,stranke, funkcije ..vazni…ali prolazni…A da su GEOSTRATESKI SAOBRACAJNI KORIDORI …vecni. I g.ministre… vidimo se u borskoj hali sportova … Ili obucite deblje helanke i hulahooke….Jer cujem ..bice hladan mesec jun…😃

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime