U borskim selima samo pet domaćinstava registrovanih za seoski turizam

Turistička organizacija Bor je u saradnji sa Gradskom upravom nedavno organizovala je edukaciju pod nazivom „Razvoj turizma na selu“ za one koji žele da otpočnu postupak kategorizacije objekata za potrebe bavljenja seoskim turizmom.

Iako okolina Bora obiluje prirodnim lepotama i relativno dobrom putnom infrastrukturom, samo pet seoskih domaćinstava je registrovano za bavljenje turizmom, dok je deset domaćinstava za ovaj vid turizma registrovano na Borskom jezeru.

Kako bi upoznala i ohrabrila ljude sa sela da započnu bavljenje seoskim turizmom, čelni ljudi Turističke organizacije u Boru organizovali su u Zlotu predavanje i razgovor na tu temu.

„Ova edukacija pružila je polaznicima mogućnost da dobiju sve informacije o uslovima i pravnom osnovu koji regulišu ovu oblast. Vrlo nam je bitno da pružimo ljudima svu administrativnu podršku jer smo uvideli da i najjednostavnija papirološka administracija odvraća ljude od ulaska u proces registracije. Zato želimo da im pomognemo i da im olakšamo celokupni postupak“, kaže Bobana Gramić, direktor Turističke organizacije u Boru, dodajući da na području sela Zlot nema nijednog registrovanog domaćinstva za seoski turizam.

„Trenutno imamo puno zainteresovanih za registraciju i bavljenje seoskim turizmom. Nadam se da će se opšta situacija promeniti i da ćemo u toku ove godine imati više registrovanih domaćinstava koja žive od ovog vida turizma. Naša organizacija je stalno na raspolaganju i pozivamo sve da nam se obrate u cilju pomoći“, zaključila je Bobana Gramić.