U borskim školama počela nova školska godina, u klupe selo više od 400 prvaka

U osnovnim i srednjim školama u Boru danas je počela nova školska godina. Prvi put u đačke klupe selo je 408 prvaka, za koje su stariji drugari pripremili prigodan program dobrodošlice.

Borske škole spremno su dočekale učenike, a iz budžeta grada Bora izdvojeno 9,8 miliona dinara za kupovinu udžbenika za sve učenike od prvog do četvrtog razreda.

„Za sve đake od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, na teritoriji grada Bora, obezbedili smo udžbenike koji su ih danas sačekali na klupama, a koje smo nabavili sredstvima iz gradskog budžeta. Ove godine smo osigurali šesnaest hiljada udžbenika u vrednosti od 9,8 miliona dinara, čime je 1.650 učenika prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda dobilo besplatne knjige, od kojih je 408 krenulo u prvi razred, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je danas posetio Osnovnu školu „Vuk Karadžić“.

Gradonačelnik je podsetio da je su sredstva izdvojena i za uređenja školskih zgrada i obnavljanje nameštaja.

„Pored knjiga, radili smo i na poboljšanju infrastrukture školskih objekata, a OŠ „Vuk Karadžić“, u kojoj sam prisustvovao prijemu prvaka, dobila je nove klupe u vrednosti od 1,2 miliona dinara. Želimo da deci stvorimo bolje uslove za školovanje, trudićemo se da kontinuirano ulažemo u sve škole i time poboljšamo kvalitet obrazovanja, kako infrastrukturno, tako i kroz nastavne planove i programe“, zaključio je Milikić.

Učenike, njihove roditelje, ali i nastavnike očekuju brojne novine u novoj školskoj godini. U svih 1.800 osnovnih i srednjih škola, koliko ih ima u Srbiji biće uvedeni elektronski dnevnici, pomoću kojih će roditelji u svakom momentu mogu imati uvid u ocene i izostanke svoje dece, a kako je nastavnicima onemogućen uvid u ocene iz drugih predmeta, ocenjivanje bi trebalo da bude realnije i objektivnije.

Svih pet gradskih škola ušle su ove godine u projekat „2.000 digitalnih kabineta“ Ministarstva prosvete, a većina njih biće povezana na Akademsku mrežu Srbije (AMRES) što će im omogućiti brz pristup internetu.

Novine se odnose i na „obogaćeni“ jednosmenski rad koji će se primenjivati u osnovnim školama „Stanoje Miljković“ u Brestovcu i „Đura Jakšić“ u Krivelju.