U borskoj gimnaziji predstavljen „Evropski dnevnik“ i multimedijalni nagradni konkurs za srednjoškolce

1
320

U Gimnaziji “Bora Stanković” u Boru danas je predstavljeno deseto izdanje priručnika “Evropski dnevnik”, koji srednjoškolcima u Srbiji predstavlja Evropsku uniju (EU), zemlje članice i vrednosti za koje se zalažu.

“Evropskim dnevnikom” pokrivene su tema od nastanka EU i njenih institucija, preko ekologije, ljudskih i manjinskih prava, zajedničkog tržišta i valute EU, do mogućnosti za nastavak obrazovanja u nekoj od zemalja članica EU.

Poseban deo posvećen je odnosu Srbije i EU koji ima za cilj da učenicima i učenicama približi proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, ali i da razveje mitove o EU koji postoje u delu naše javnosti.

Prema rečima Danijela Vučić iz niškog EU info kutka “Evropski dnevnik” može da posluži i profesorima i profesorkama kao pomoćno nastavno sredstvo.

I ovo, deseto po redu, izdanje “Evropskog dnevnka” prati multimedijalni nagradni konkurs za učenice i ulenike prvog, drugog i trećeg razreda srednjih škola u Srbiji pod nazivom “Evropa i ja”.

Učenici se mogu prijavljivati u jednoj od pet kategorija koje su invidualne ili grupne. Grupu čini tim od troje učenika uz obavezno mentorstvo nekog od nastavnika. Na taj način se ojačava interakcija sa profesorima“, kazala je Vučić.

Teme ovogodišnjeg konkursa su “EU i Srbija”, “EU u tvom svakodnevnom životu”, “Mitovi o EU”, “Ljudska prava”, “Životna sredina i klimatske promene”, “Prevencija nasilja” i “Evropa – ujedinjeni u raznolikosti”.

Radovi mogu biti individualni ili timski, u sledećim kategorijama:

1. Foto-radovi (individualni);
2. Predlog dizajna izdanja Dnevnika 2020/2021 – prednje i zadnje korice i dizajn prve stranice svih 10 poglavlja ovogodišnjeg izdanja (timski);
3. Video-formati – dužine do tri minuta (timski);
4. Strip/karikatura – format B2 (individualni);
5. Multimedijalni format – izrada internet stranice ili mobilne aplikacije (timski).

Rok za prijavu radova je 31. januar, a biraće se 15 pobednika, po tri iz svake kategorije. najbolje timove očekuje sedmodnevno nagradno putovanje u jednu ili više zemalja Evropske unije.

Prošle godine je tim iz Gimnazije “Bora Stanković” iz Bora u sastavu Andrija Pešić, Anja Đurić i Lenka Begović uz mentorsvo Jelene Buhinger osvojio drugo mesto u kategoriji Multimedijalni.

Zainteresovani mogu dobiti više informacija o “Evropskom dnevniku” i konkursu “EU i Srbija” na adresi: www.evropskidnevnik.rs.

Publikaciju Evropski dnevnik 2019/2020 finansirala je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije podržali su projekat i učestvovali u pripremi ovog dnevnika.

1 KOMENTAR

  1. 😀Super….. EU ..Evropski dnevnik o gradjanskim pravima ..multimedijalni konkuras….su odgovori na pitanja STA BI TREBALO DA BUDE…Super..😀 Ali za na pitanje KAKO DA TO URADI…mozda ce neko ovu decu,uz taj MULTIMEDIJALNI konkurs…da nauci staje to MULTIMODALNI saobracajni koridor Istok(Crnomorski koridor) .
    koji autooutem,zeleznickim koridorom i recnimdunavskim koridorom… POVEZUJE CELU EVROPU OD ATLANSKOG OKEANA DO.CRNOG MORA..preko Timocke krajine,Borskog okruga i GRADA Bora….I koji direktno stavlja CEO OVAJ REGION, koji je daleko,daleko ,daleko od SVIH EVROPSKIH SAOBRACAJNIH KORIDORA ,i koji je zbog toga zadnja posta Evrope ..u ,,Evropski dnevnik,, i Evropu 21.veka. …Jer NIKADA I NIJEDNOM regionu u Evropi nije uspelo da postane PRAVI,RAZVIJENI I PROSPERITETNI evropski region bez takvog saobracajnog koridora…Pa to NECE MOCI ni ovaj region Istocne Srbije ,Timocka krajinaa ,Borski okrug i GRAD Bor ….bez svog Multimodalnog koridira Istok (Crnomorskog koridora).Tacka. 😀 A ta deca vec znaju mnogo toga STA bi trebalo da bude….Naucite ih KAKO….
    Ali prethodno i prvo ih naucite da je EVROPSKA SAOBRACAJNA POVEZANOST U SKLADU SA 21.VEKOM …i to pise u SVIM EU OSNOVNIM EKONOMSKIM DOKUMENTIMA ..citat:
    ,, SAOBRACAJ JE TEMELJ CELE EVROPSKE EKONOMIJE,,…😀 Znaci naucite ih prvo sta je TEMELJ I PRIZEMLJE I PRVA DVA SPRATA… ..pa tek onda ih ucite sta su ,6 ,7 i ostali spratovi…..KONKRETNO KSKO…..Jer OPSTA MESTA..vec znaju…culi su ih 5389 puta…I srecan rad..uz pozdrav iz 🚞

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime