U borskom Zoološkom vrtu obeležen Međunarodni dan životinja

2
749

Borski Zoo vrt i Osnovna škola “Dušan Radović” tradicionalno su obeležili 4. oktobar, Međunarodni dan zaštite životinja.

Stariji osnovci škole “Dušan Radović” svojim mlađim drugarima su održali javni čas o životinjama nastanjenim u Zoo vrtu u Boru.

“Na ovaj način deca stiču osnovna znanja o divljim životinjama, a samim tim postaju svesniji potrebe za brigom o životinjama, naročito ugroženim vrstama”, kaže Slađana Savić, portparol JP “Zoološki vrt Bor”.

Školarci su se dobro snašli u ulozi vodiča pokazujući zavidno znanje o pridnom staništu, ishrani, navikama i potrebama mnogobrojnih životinjskih vrsta.

Osnovna škola “Dušan Radović”, Društvo mladih istraživača i Zoološki vrt već sedam godina svojevrsnim časom biologije obeležavaju Međunarodni dan životinja.

“Naša saradnja sa borskim školama je idealna prilika da deca kvalitetno provedu vreme na otvorenom i kroz zabavu nauče nešto novo o životinjama”, ističe Slađana.

Da se aktivnosti vrta sviđaju deci pokazuje zanimljiv poklon koji je napravili učenici petog razreda.

“Najveće iznenađenje za mene ove godine bila je kreativna književna radionica u sklopu ove manifestacije koju je predvodila nastavnica srpskog Vesna Grujić Nikolić. Ona je sa svojim odeljenjem V-1 napravila prelepu knjigu sa pričama, crtežima i pesmama o životinjama našeg vrta”, kazala je Slađana.

Međunarodni dan životinja obeležava se 4. oktobra širom sveta od 1931. godine. Poznat je i kao Međunarodni (Svetski) dan zaštite životinja. Posvećen je pravima životinja i očuvanju životinjskog biodiverziteta.

Cilj obeležavanja ovog dana je da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom sveta, kao i da se pruži podrška pojedincima, grupama i organizacijama koje se o njima staraju.2 KOMENTARA

  1. Međunarodni dan životinja, 4. oktobra, obeležen je u Zoološkom vrtu u Boru veličanstveno i radosno. Jedino nije prisustvovao izumitelj i neimar Zoo vrta Spaskovski. Ljut je što organizator svečanosti nije mu dodelio zahvalnicu za učinjen napor i utrošio snagu za gradnju i obezbeđenje stanovnika. Predlažem da se, za sledeću proslavu, na ulazu u Zoo vrta, okači mermerna ploča zahvalnosti njegovom neimaru Sosi. Malo šale, Sosa nije nabavio-našao ježa kao stanovnika Vrta, a to iz razloga da ježa ne može da jaše, kao što je jahao svoje klimoglavce i poltrone. Više i njih ne može, izgubili ga novi vlasnici njegovog RTB Bor.

  2. Plpča zahvalnosti Sosi nije dovoljna. On je učinio mnogo, te treba obezbediti mu određeni prostor u vrtu.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime