U borskom Zoološkom vrtu obeležen Međunarodni dan životinja

Borski Zoo vrt i Osnovna škola „Dušan Radović“ tradicionalno su obeležili 4. oktobar, Međunarodni dan zaštite životinja.

Stariji osnovci škole „Dušan Radović“ svojim mlađim drugarima su održali javni čas o životinjama nastanjenim u Zoo vrtu u Boru.

„Na ovaj način deca stiču osnovna znanja o divljim životinjama, a samim tim postaju svesniji potrebe za brigom o životinjama, naročito ugroženim vrstama“, kaže Slađana Savić, portparol JP „Zoološki vrt Bor“.

Školarci su se dobro snašli u ulozi vodiča pokazujući zavidno znanje o pridnom staništu, ishrani, navikama i potrebama mnogobrojnih životinjskih vrsta.

Osnovna škola „Dušan Radović“, Društvo mladih istraživača i Zoološki vrt već sedam godina svojevrsnim časom biologije obeležavaju Međunarodni dan životinja.

„Naša saradnja sa borskim školama je idealna prilika da deca kvalitetno provedu vreme na otvorenom i kroz zabavu nauče nešto novo o životinjama“, ističe Slađana.

Da se aktivnosti vrta sviđaju deci pokazuje zanimljiv poklon koji je napravili učenici petog razreda.

„Najveće iznenađenje za mene ove godine bila je kreativna književna radionica u sklopu ove manifestacije koju je predvodila nastavnica srpskog Vesna Grujić Nikolić. Ona je sa svojim odeljenjem V-1 napravila prelepu knjigu sa pričama, crtežima i pesmama o životinjama našeg vrta“, kazala je Slađana.

Međunarodni dan životinja obeležava se 4. oktobra širom sveta od 1931. godine. Poznat je i kao Međunarodni (Svetski) dan zaštite životinja. Posvećen je pravima životinja i očuvanju životinjskog biodiverziteta.

Cilj obeležavanja ovog dana je da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom sveta, kao i da se pruži podrška pojedincima, grupama i organizacijama koje se o njima staraju.