U borsku bolnicu stigao i novi ultrazvučni aparat

U okviru nabavke med­icinske opreme za zd­ravstvene ustanove u gradu, u Opštu boln­icu u Boru, ubrzo nakon laparskopskog stuba, stigao je i ultrazvučni aparat.

Ove godine ukupna investicija u sistem zdravstva na teritoriji grada Bora je 411 miliona dinara. To je do sada najveći fond izdvojen iz gradskog budžeta za investiciju u aparaturu i podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite u Boru, kaže gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

„Vrednost ultrazvuka koji je stigao je 12 miliona dinara. Krajem avgusta ili početkom septembra stići će i skener. Iz Ministarstva zdravlja kažu da će u istom tom periodu stići i skener koji je Republika Srbija opredelila za grad Bor, tako da ćemo imati dva aparata i siguran sam da one gužve koje smo imali u prethodnom periodu više nećemo imati, a lekari će moći da reaguju u najbržem roku”, ističe Milikić.

Doktorka radiologije, Jadranka Petrović kaže da im novi ultrazvučni aparat mnogo znači u radu zato što je uređaj najnovije generacije, ima dobru rezoluciju, olakšava i ubrzava posao.

„Gužve su sada manje. Svi pregledi mogu da se obave na ovom aparatu, zato što ima četiri sonde, abdominalnu, površinsku, kardiološku, pedijatrijsku. Sada možemo da uradimo 20 do 30 pregleda dnevno”, objašnjava dr Petrović.

Isporukom još jednog medicinskog aparata, projekat Gradske uprave i menadžmenta gradske bolnice u vezi sa nabavkom nove medicinske opreme se, kako kaže direktor Opšte bolnice u Boru, Goran Joksimović, nastavlja, te će, uz ultrazvuk koji već poseduju, biti mnogo manje problema sa čekanjem na preglede i kvalitetom pregleda.

„Stigao je ultrazvuk premium klase, marke Filips, sa performansama koje su za poželeti. To će ubrzati preglede pacijenata, kvalitet je na mnogo većem nivou, rezolucija slike i ostale tehničke karakteristike. Naši raniji aparati su iz osamdesetih i devedesetih godina, tako da su se često kvarili, zato su se stvarale i gužve i nezadovoljstvo, ali sa ova dva aparata to će biti rešeno”, naglašava dr Joksimović.