U borsku bolnicu stigao laparoskop i holter pritiska i EKG-a, uskoro se očekuju ultrazvuk i skener

U okviru javne nabavke medicinske opreme, za kojom su borske zdravstvene ustanove iskazale potrebu, danas je u Opštu bolnicu stigao laparoskop neophodan za rad odeljenja hirurgije, ginekologije i urologije.

Iz budžeta grada Bora izdvojeno je 90 miliona dinara za kupovinu medicinske opreme, javna nabavka je obavljena i sada je u toku faza isporuke potrebnih aparata.

Ugovori su, kako kaže gradonačelnik grada Bora, Aleksandar Milikić, potpisani, određena oprema je već pristigla, međutim neophodno je sačekati da se na tržište dopreme još neki od aparata.

„U razgovoru sa našim zdravstvenim ustanovama smo utvrdili da je neophodno nabaviti dodatnu opremu kako bi se podigao nivo i kvalitet zdravstvenih usluga i u Domu zdravlja i u bolnici. Danas je u bolnicu stigao laparoskopski stub čija je vrednost 15 miliona dinara, takođe stigao je i holter krvnog pritiska u vrednosti od 1,5 miliona dinara. Narednih dana se očekuje da stigne i ultrazvuk, dok će skener pristići krajem avgusta, odnosno početkom septembra. Ministastvo zdravlja je obezbedilo isti skener za grad Bor, tako da ćemo u septembru imati dva skenera i ja sam uveren da nakon toga neće biti čekanja i problema koje smo imali u prethodnom periodu”, ističe Milikić.

U dispanzere je, prema rečima direktora Opšte bolnice Bor, dr Gorana Joksimovića, već stigao kardiološki holter monitoring za krvni pritisak i EKG, a sada je u borskoj bolnici i laparoskop najnovije generacije.

„Grad je prepoznao potrebe bolnice i raspisao javnu nabavku i, evo, polako stiže jedan po jedan aparat. Ovaj laparoskop je poslednja reč tehnike i nama i te kako znači. Laparoskop koji smo imali je već odslužio svoje, a broj grana koje se bave laparoskopskom operativom se povećava. Sada imamo ginekologe, urologe i hiruruge koji rade laparoskopske operacije, tako da nam je ovaj laparoskop bio prilično neophodan. Uz novi laparoskop i onaj koji već imamo, moći ćemo da pokrijemo sve ove tri grane, a da ne bude čekanja na operaciju. Takođe, laparoskp omogućuje i to da nema dugog zadržavanja u bolnici, pacijent se već sutradan posle operacije otpušta kući, postoperativni oporavak je kratak, nema bola, tako da je u svakom smislu benefit, i za pacijenta, i za zdravstvene radnike, a i za državu”, naglašava dr Joksimović.

Direktor Opšte bolnice u Boru smatra da će nabavka čitave aparature umnogome dići nivo usluga, zahvaljujući izuzetno korektnoj saradnji sa Gradskom upravom i gradonačelnikom, jer je, dodaje on, pokrenuta jedna ozbiljna priča, a ovo su rezultati.

„Treba još da nam isporuče premium klasu ultrazvučnog aparata koji će biti montiran u Domu zdravlja. Isti takav imamo i u bolnici, pa će se i na taj način smanjiti čekanje i imaćemo veći broj odrađenih pregleda. Radi se o aparatu sa karakteristikama najnovije klase, tako da će mnogo veći broj vrsta pregleda moći da se obavi i to na kvalitetniji način. Očekujemo i instrumentarijum za hirurške grane, a poslednji će stići skener”, objašnjava dr Joksimović.