U Boru čekaju upravu

Iako je transformacija Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“ u jedinstveno preduzeće bila najavljena još pre dve godine, Vlada Srbije imenovala je nove organe upravljanja u toj kompaniji po starom ključu.


Iako je transformacija Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“ u jedinstveno preduzeće bila najavljena još pre dve godine, Vlada Srbije imenovala je nove organe upravljanja u toj kompaniji po starom ključu.

– Formiranje novih upravnih odbora u RTB „Bor“ je bila zakonska obaveza, i to predstavlja samo pripremu ka transformaciji borske kompanije u jedinstveno preduzeće, koja bi trebala da bude završena do kraja godine – kazao je, za „Novosti“, Nebojša Ćirić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije. – U ovom trenutku, najvažnije je da je država stala za RTB, što je potvrđeno kupovinom nove rudarske mehanizacije, kao i pripremama za izgradnju nove Topionice, koja bi trebalo da počne za nekoliko meseci, odmah nakon završetka izrade studije izvodljivosti.

Međutim, imenovanje novih upravnih odbora u RTB po starom ključu izazvalo je negodovanje u EPS, kojoj borska kompanija za struju duguje oko šest milijardi dinara.

Zaključkom Vlade Srbije dug RTB prema EPS konvertovan je u kapital domaće elektroenergetske kompanije u najvećem domaćem proizvođaču bakra i zlata. Međutim, u EPS i dalje ne znaju koliki je njihov udeo u RTB jer transformacija te firme u jedinstveno preduzeće još uvek nije obavljena.

U međuvremenu, kako smo saznali u EPS, RTB i dalje ne plaća struju domaćoj elektroenergetskoj kompaniji, tako da se dug povećava iz dana u dan. S druge strane, EPS i dalje plaća PDV na struju koju isporučuje RTB, što su iznosi koji se mere stotinama miliona dinara.

Vlada Srbije je za predsednika UO RTB imenovala mr Ivana Grbina, direktora beogradske firme „Eko-Dunav“. Uz njega, članovi najvišeg upravljačkog organa u borskoj kompaniji su Dalibor Orsovanović, potpredsednik borske DS, Dragan Žikić, prvi čovek ovdašnjih socijalista i u nekoliko mandata zamenik predsednika opštine Bor, i dr Nenad Vušović, poverenik G17 plus za Bor.

Za predsednika Skupštine RTB „Bor“ imenovan je Saša Perišić, još jedan potpredsednik borske DS. Članovi su Budimir Milutinović, predsednik Okružnog odbora SPS, i Vladan Novović, nekadašnji član Opštinskog veća.

(Večernje novosti)