U Boru istekao rok za studente korisnike porodične penzije

Svi studenti koji su korisnici porodičnih penzija, imali su rok do danas, 14. oktobra, da predaju potvrdu o upisu nove školske godine borskoj filijali Fonda PIO.

PIO

Iako je u većini gradova rok za podnošenje potvrde o redovnom školovanju do 23. oktobra, u Boru je taj datum pomeren devet dana ranije.

„Ukoliko student nije dostavio potvrdu o upisu nove školske godine penzija će biti obustavljena, a nakon što ista bude dostavljena borskoj filijali Fonda PIO, razlika za neisplaćeni period biće nadoknađena sa narednom penzijom“, rekao je za naš sajt Stanisavljević Zoran, načelnik odeljenja za finansijske poslove PIO Bor.

Novina od ove godine je da potvrda mora imati upisan matični broj roditelja po kome se koristi penzija.

Nakon dostavljanja potvrde penzija će biti redovno isplaćivana.

Za porodičnu penziju mogu konkurisati samo studenti koji su upisali novu školsku godinu bez pauziranja tokom studija.

Ukoliko student ne dostavi potvrdu o upisu na vreme, penzija će biti obustavljena sve dok ne dokaže da je upisao narednu školsku godinu.

Studenti imaju pravo na penziju samo do diplomiranja, odnosno najkasnije do 26. godine života, bez obzira na to da li se njihovo studiranje finansira iz budžeta ili se student sam finansira.

Pravo na penziju imaju i apsolventi kojima je apsolventski status utvrđen u godini za koju dostavljaju školsku potvrdu.

Inače, u Boru ima oko 14000 korisnika penzija. Od toga su oko 12500 korisnici na osnovu zaposlenja, 500 na osnovu samostalnog zaposlenja i oko 1000 poljoprivrednih penzionera. U celom borskom okrugu ima oko 34000 korisnika penzija, rečeno nam je u borskoj filijali Fonda PIO.