U Boru koronavirusom zaraženo još sedam osoba

Članovi Stručno-operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere Štaba za vanredne situacije grada Bora na današnjem sastanku razmatrali su epidemiološku situaciju u gradu i ocenili da je ista i dalje nestabilna, ali pod kontrolom.

Od poslednjih informacija, a prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, na teritoriji grada registovano je sedam novih slučajeva virusa, što znači da je na današnji dan u Boru ukupno 31 osoba pozitivna na virus.

Od sedam novoobolelih, dvoje je hospitalizovano, dok su ostali sa lakšom simptomalogijom i nalaze se u kućnoj izolaciji.

„Nemamo veliki broj sugrađana pozitivnih na virus, pa samim tim ne možemo situaciju okarakterisati kao preteću. Trenutna situacija je rezultat nepoštovanja mera koje su uvedene na samom početku pandemije, a koje, u skladu sa merama koje propisuje Krizni štab Vlade RS, uvodimo ili pooštravamo zavisno od situacije. Moramo biti svesni da samo sopstvenih racionalnim ponašanjem i poštovanjem mera, koje su se pokazale kao izuzetno delotvorne, možemo da sprečimo veće posledice“, rekla je ovom prilikom dr Javorka Stankulić, epidemiolog Doma zdravlja Bor.

Dodala je da postoji povećan broj akutno-respiratornih infekcija, pa će se tako u narednom periodu javljati jača klinička slika pacijenata koja će se mešati sa kliničkom slikom prehlade ili gripa i virusa korona.

„Svi koji dobiju temperaturu ili neki od simptoma, treba odmah da se jave u Kovid ambulantu gde će im se uraditi pregled prema propisanoj proceduri, kako bi se preduzeli dalji koraci ukoliko se ustanovi da je reč o virusnoj infekciji. Trenutno nemamo nijednog pacijenta koji čeka testiranje, a danas je uzeto 19 briseva čije rezultate očekujemo tokom vikenda. Ono što je jako bitno jeste da, za sada, nemamo nijednog zaraženog učenika i nadamo se da će tako i ostati“, rekla je direktor Doma zdravlja u Boru, dr Vesna Radosavljević.

Kako je rečeno na konferenciji, na lokalu se sprovode sve mere koje je propisao republički Krizni štab i koje važe za teritoriju čitave Srbije.