U Boru masovno trovanje pasa lutalica

2
52

Udruženje za zaštitu životinja „Borske šape“ podnelo je krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca koji je na nekoliko lokacija u gradu postavio otrov zbog kojeg se do sada otrovalo nekoliko pasa lutalica.

Otrovani psi su pronađeni u naseljima 4. i 5. mesna zajednica, kao i kod osnovne škole “3. oktobar”. Zato „Borske šape“ apeluju na roditelje i vlasnike kućnih ljubimaca na dodatan oprez, budući da je otrov postavljan na prometnim mestima gde ima i dece.
Trovanje pasa, navode u ovom udruženju, intenzivno je poslednjih petnaestak dana. Nepoznati pse truje kreozanom, izuzetno jakim pesticidom, izraženo žute boje, koji je opasan ne samo za životinje, već i za ljude.

„U poslednjih nekoliko dana primećeni su masovni slučajevi trovanja, o čemu smo obavestili i nadležne organe i podneli prijavu tužilaštvu”, ističu u Udruženju za zaštitu životinja „Borske šape“ .

Iako je i u Boru, kao i u ostalim sredinama, problem pasa lutalica poslednjih godina sve izraženiji, trovanje, kažu u “Borskim šapama”, nije rešenje, a uz to je i kažnjivo zakonom, naročito posipanje otrova na javnim površinama.

Bor za razliku od okolnih gradova ima prihvatilište i vrši sterilizaciju uličnih i vlasničkih pasa, ali i pored toga, rešavanje ovog kompleksnog problema, takoreći, nije ni u začetku. Samo za naknadu štete za ujede pasa lutalica lokalna samouprava je prošle godine potrošila 7 miliona dinara iz opštinske kase.

„Apelujemo ponovo, pazite da deca ne dođu u kontakt sa otrovom i ne puštajte svoje ljubimce sa povodca. Nikako ne dodirujte otrov rukama jer se apsorbuje preko kože”, upozoravaju u Udruženju za zaštitu životinja „Borske šape“.

Loading...

2 KOMENTARA

  1. COVEK KOJI OVO RADI NAJVEROVATNIJE ZIVI U 4.MESTNOJ ZAJEDNICI U BORU, MOLIM VAS UKOLIKO NEKO SUMNJA KOJI BI BOLESNIK MOGAO DA RADI OVO NEKA NAPISE U KOMENTARU, OBECAVAM DA OD TOG TRENUTKA NECE NIKADA VISE U SVOM BEDNOM I IZOPACENOM ZIVOTU POMISLITI NA NESTO SLICNO!!! AKO CITAS OVO, NACI CU te KAD SE NAJMANJE NADAS, IMA DA PRODJES KROZ ISTO KAO JADNI PSI, VERUJ MI!!!!!! UMESTO DA SI DAO GLADNOM PSU KORU HLEBA KOJU BACAS, TI KUPI OTROV I UBIJ BEDNICE JEDAN, CEKA TE PAKAO!!!

  2. Građani ,zako, propisuve nači, čuvanja pasa obzirom da se radi o opas,im zverima kove svakog momenta mogu postati krvonočne i samim tim ugrožavaju zdravlje i bez ednost građanja .Najnovije studije pokazuju da u mestima gde je ovo pitanje rešeno 30% manje zaraznih bolesti dece i penzionera.Zapaženo je takođe da čak 60% manje srčanih udara .Poražvajući je da nema građananina koji nije zadobio stres zbog bliskog susteta sa takvim životinjama bilo da su slobodne ili pod nadzor vlasnika.
    Dakle ljubitelji pasa odgovornost je velika na Vama za sve posledice po zdravlje građanstva i nanetu štetu.Tone i tone fekalija se svakodnevno razbacuje po ulicima i parkovima stambenim zgradama a vlasnici zato ni dinara ne plaćaju komunalne takse.Dakle oporezovati primerno vlasnike životinja i ljubitelje radi nadoknada nastalih šteta .Budžetska sredsva za štete premašuju izgradnju jedne osnovne škole u opštini.Da ne govorimo o širem značaju..

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here