U Boru obeležan Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda danas je u Domu omladine Bor održano predavanje pod nazivom „Bezbednost mladih lica u saobraćaju na teritoriji grada Bora“.

O različitim uzrocima saobraćajnih nezgoda i načinim i merama opreza za njihovo sprečavanje borskim srednjoškolcima su govorili Srećko Zdravković, član Gradskog veća, Igor Velić, master inženjer saobraćaja i Ivica Milojević iz GIS udruženja Srbije.

Prisutnima su predstavljeni rezultati projekta „Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru“ koji je realizovalo Udruženje GIS Srbije uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva.

Na sajtu www.bor.sigurnestaze.rs nalazi se interaktivna mapa grada sa ucrtanim sigurnim stazama za pešake, ali i kritične tačke i mesta saobraćajnih nezgoda.

Neumoljivi statistički podaci pokazuju da u poslednjih destak godina u Srbiji godišnje u saobraćajnim nesrećama smrtno strada između 500 i 600 ljudi, odnosno skoro svakog dana po dvoje.

U našoj zemlji se godišnje dogodi oko 36.000 saobraćajnih nezgoda u kojima nastrada više od 14.000 ljudi

Prema rečima Igora Velića, najugroženiji učesnici u saobraćaju su mladi u populaciji od 15 do 30 godina sa kojima se mora kontinuirano raditi, kako bi se njihova bezbednost podigla, a broj stradalih smanjio.

Prošle godine je u Srbiji u saobraćajnim nezgodana povređeno 6.342 mladih, dok je 109 izgubilo život.