U Boru obeležen Dan pobede nad fašizmom

Na Trgu oslobođenja u Boru danas su položeni venci na spomenik nastradalim rodoljubima u Drugom svetskom ratu povodom obeležavanja 9. maja – Dana pobede nad fašizmom.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Polaganjem venaca, počast poginilima su odali, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, članovi Gradskog veća, drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije Aleksej Cibulin, predstavnici vojske i policije, članovi Sokolskog društva, Organizacije rezervnih vojnih starešina i građani Bora.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Gradonačelnik Milikić se ovom priliko osvrnuo na odnose između srpskih i ruskih vojnika koji su se zajedno borili protiv fašizma.

„Trebamo da poštujemo i ne smemo da zaboravimo sve žrtve svih ratova koji su se desili.

Da govorimo o tome kako smo i na koji način svi zajedno uspeli da teške trenutke u istoriji naših naroda prevaziđemo zajedničkom borbom, poštovanjem, međusobnim čuvanjem i ljubavlju jednih prema drugima. Srpski i ruski narod su uvek bili jedni uz druge i kada bilo najteže i kada je bilo najlepše“, kazao je Milikić.

Drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije Aleksej Cibulin je istakao da se 9. maja obeležava veoma bitan događaj u zajedničkoj istoriji da je važno da smo sećanje sačuvali i da ga prenosimo mlađim generacijama.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

U obeležavanju Dana pobede učestvovali su i borski Aktiv žena penzionera i učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Dan Evrope

Pored Dana pobede nad fašizmom na ovaj dan se slavi i 69 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

(Bor030 / Beta)