U Boru obeležen Svetski dan civilne zaštite

Svetski dan civilne zaštite (1. mart) obeležen je danas u Boru pokaznom vežbom i svečanom sednicom gradskog Štaba za vanredne situacije.

Pripadnici Civilne zaštite grada Bora u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru izveli su na platou Doma kulture javnu pokaznu vežbu.

„Ovo je prva vežba ovakvog tipa koju sprovode pripadnici Civilne zaštite grada Bora, prvenstveno oni koji imaju specifične veštine, kao što su alpinizam i speleologija. Na vežbi je prikazano spasavanje sa visoke zgrade u slučaju zemljotresa, poplava, požara i drugim situacijama kada građani ne mogu da siđu stepenicama“, kazao je Danijel Aleksić, član Gradskog veća zadužen za vanredne situacije.

Aleksić je istakao da su ovakve situacije realne i da su ovakve metode evakuacije građana već primenjivane u našoj zemlji.

U Skupštini grada Bora održana je svečana sednica gradskog Štaba za vanredne situacije na kojoj su sumirani rezultati u prethodnom periodu.

Gradonačelnik Bora je rekao da je zadovoljan što Štab i Civilna zaštita zadatke izvršavaju brzo i efikasno u cilju zaštite života građana u vanrednim situacijama.

„Proteklu godinu moramo oceniti kao uspešnu kada je u pitanju rad Štaba za vanredne situacije. Imali smo osam redovnih i samo jednu vanrednu sednicu na kojima smo, između ostalog, doneli važna strateška dokumenta koja su temelji efikasnog rada Štaba. Današnja vežba pokazuje da smo mi kao grad dorasli svim izazovima koji se pred nas stavljaju. U narednom periodu ćemo uložiti dodatna sredstva u opremanje i podizanje kapaciteta Štaba i Civilne zaštite kako bi građani Bora i meštani sela bili što bezbedniji“, izjavio je Milikić.