U Boru obeležen Svetski dan dobrovoljnog davalaštva krvi

U okviru dvanaeste letnje kampanje dobrovoljnog davanja krvi koju organizuju Crveni krst Srbije i Institut za transfuziju krvi Srbije sa ciljem da se preduprede letnje nestašice krvi, danas je, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca, organizovana akcija u Boru.

svecki-dan-krvi

Ovom prilikom na platou Doma kulture bio je parkiran „transfuziomobil“ u kome su Borani imali priliku da pokažu svoju humanost.

Volonteri povereništva Crvenog krsta u Boru delili su flajere prolaznicima sa ciljem promocije dobrovoljnog, nenagrađenog i anonimnog davanja krvi.

Ova kampanja ima i takmičarski karakter jer se gradovi i opštine simbolično takmiče za zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu “Šampiona solidarnosti” u 2016. godini.

svecki-dan-krvi-1

„Pohvalio bih Borane koji su se i ovog puta odazvali u velikom broju. Grad Bor ispunjava nacionalni interes od 4% davalaca od broja stanovnika, a trudićemo se da u narednom periodu za dve do tri godine procenat podignemo na 5 tako da naš grad bude među pet najhumanijih gradova u Srbiji kada je davalaštvo krvi u pitanju“, istakao je Dejan Stojčić poverenik Crvenog krsta u Boru.

Tokom trajanja današnje akcije krvi je dalo 73 dobrovoljna davaoca.

Bor je imao tu čast da se akcija organizuje na Svetski dan dobrovolnog davalaštva koji se ove godine obeležava pod sloganom „Podeli život, daj krv – krv nas sve povezuje!“.