U Boru održan protest protiv antiepidemijskih mera i obaveze nošenja maski

Pod sloganom „Bor bez maski“ sinoć je na platou Doma kulture održan treći protest protiv mera uvedenih u borbi protiv pandemije i obaveze nošenja zaštitnih maski.

Okupljani su nosili transparente sa natpisima „Bor bez maski“, „Diši punim plućima – odupri se korona histeriji“, „Naš nepritelj nije nevidljiv“, kao i one koji negiraju postojanje koronavirusa i kovida-19.

Marko Stanojević, jedan od učesnika skupa kazao je da su se Borani okupili jer se ne slažu sa antiepidemijskim merama koje se na državnom i lokalnom nivou sprovode, kao i da sumnjaju u verodostojnost podataka o broju zaraženih koje zvaničnici iznose.

„Tražimo da se iznose tačni podaci koji se mogu proveriti po Zakonu o dostupnosti podataka od javnog značaja. Poručujemo im da nas ne zastrašuju i da ne šire paniku među građanima“, istakao je Stanojević.

On je ocenio da u izjavama i postupcima Kriznog štaba ima „dosta kontradiktornosti“.

„Nameću nam se maske, a zapravo imamo informacije da one štete. Kada dođe do tih nekih pojava za koje kažu da su izazvane kovidom to dovodi do sumnje da su ustvari izazvane nošenjem tih maski jer svi znamo da je za normalan rad pluća potreban kiseonik. Mnogi ljudi se žale i na infekcije koje dobijaju u predelu usta zbog nošenja maski. Hoćemo da znamo šta je u svemu ovome istina“, rekao je Stanojević.

Okupljani tvrde da obavezujuće mere krše njihova građanska prava i slobode, a kao primer navode to što trgovci ne dozvoljaju ulazak u prodajne objekte osobama koje ne nose maske, što je po njihovoj oceni diskriminacija.

Članovi Fejsbuk zajednice „Bor bez maski“, odakle je i potekla inicijativa za protest, kažu da će nastavi sa javnim okupljanjima i da se nadaju da će sledeći biti više okupljenih.