U Boru održana konferencija „Mostovi prijateljstva”

Predstavnici devet opština i gradova iz Srbije i jedanaest iz Rumunije sastali su se danas u Gradskoj upravi grada Bora kako bi se dogovorili o projektima saradnje koji će povezati gradove i opštine ove dve zemlje sa obe strane Dunava.

Konferencija „Mostovi prijateljstva” između Republike Srbije i Republike Rumunije ima za cilj unapređenje saradnje i pripremu za prijavu zajedničkih projekata u okviru Intereg IPA programa koje podržava Evropska Unija.

U toku je, kaže član Gradskog veća grada Bora Srećko Zdravković, konkurs prekogranične saradnje na koji se mogu prijaviti po jedna opština ili grad sa obe strane Dunava.

„Zajedničkim snagama se aplicira za projekat koji je od obostranog interesa. Evropska unija daje više desetina miliona evra kao pomoć i podršku lokalnim samoupravama da se razvijaju i da podstiču dalji razvoj njihovih prioritetnih oblasti. Konkurs će biti otvoren naredna tri meseca. Reč je o projektima od velike vrednosti, kako finansijskom smislu, tako i za očuvanje kulturne baštine, civilne zaštite, tuizma, unapređenje životne sredine, svih oblasti koje su podržane kroz javni poziv”, objašnjava Zdravković.

U prethodnom periodu, uz zajedničku saradnju opština iz Rumunije i Srbije, kaže načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković, napravljeno je mnogo toga dobrog.

„Bitno je da sve lokalne samouprave imaju zajednički cilj, a to je da spoje svoje ideje, da se međusobno povežu i zajedno apliciraju za prvi prekogranični poziv IPA programa koji finansira Evropska unija. Moram da ostaknem da sam imao priliku da obiđem i srpski i rumunski deo, video sam da je dosta toga urađeno kroz infrastrukturne projekte”, naglašava Stanković.

Predsednik opštine Svinjica Nikolaj Kurić kaže da je potrebno da se nađu partneri i sa jedne i sa druge strane i da se odluči na kakvom bi projektu moglo da se radi.

„Ideja je da se radi na projektima koji će da sačuvaju kulturu, tradiciju i unaprediti zaštitu životne sredine, takođe i na infrastrukturnim projektima, ali i da se podele iskustva koja su imali predsednici opština sa obe strane Dunavske klisure. Ovu inicijativu smo dobili zato što je Dunavska klisura jedna od najlepših u Evropi”, ističe Kurić.

Na narednom sastanku, koji će biti održan u Rumuniji, biće poznato koji su to projekti i ko će na tim projektima biti partner.