U Boru održana radionica „Enigmatika – gimnastika uma”

Radionica „Enigmatika – gimnastika uma” održana je u prostorijama Turističke organizacije „Bor”, koja je u saradnji sa Enigmatskim klubom „Bor” organizovala ovaj dvodnevni događaj za učenike Ekonomsko-trgovinske škole. 

Enigmatika predstavlja delatnost korisnu za razvijanje i poboljšanje memorije, a prema rečima direktorke Turističke organizacije „Bor”, Bobane Gramić, ona služi za sticanje novih znanja, ali i za proveru već naučenog.

„Cilj ove dvodnevne radionice, koju je Turistička organizacija „Bor” organizovala u saradnji sa Enigmatskim klubom „Bor”, jeste da mladi unaprede znanje i veštine i da se izvrši provera već naučenog. Sve ovo radimo u saradnji sa Ekonomsko-trgovinskom školom. Učesnici radionice su učenici smera turistički tehničar, uvek imamo njihov odziv, a na ovaj način smo upotpunili blok nastavu koja je predviđena za ovu nedelju”, kaže Gramić. 

Enigmatski klub „Bor” postoji već više od 40 godina i predstavlja jedini takav klub u Timočkoj krajini. Na radionici je predstavljena knjiga „Enigmatski bukvar” autora Radomira Matića i Krste Ivanova, čije je štampanje pomogao Grad Bor, kao i pokretanje sajta ovog kluba.

„Nama je sada cilj podmladak, jer smatramo da se kroz enigmatiku stiču znanja, a da toga možda nismo ni svesni. Ovo je prva radionica na kojoj pokušavamo da deci objasnimo šta znači enigmatika, koliko je ona značajna u životu čoveka, pogotovo onih koji je sastavljaju. Takođe smo im predstavili bukvar u kojem ima dosta objašnjenja. Gradska uprava nam je pomogla i pri realizaciji sajta sa kog se kompletna knjiga može preuzeti u PDF formatu”, objašnjava predsednik Enigmatskog kluba „Bor”, Radomir Matić. 

Članarina za učenike i studente je besplatna, dok je simbolična cena od 300 dinara godišnje predviđena  za zaposlene i penzionere. Zahtev za učlanjenje može se podneti na sajtu Enigmatskog kluba.