U Boru održano regionalno finale Sportskih igara mladih, učestvovalo više od 1.200 dece [FOTO]

Grad Bor je ove godine prvi put ugostio regionalno finale Plazma Sportskih igara mladih, koje je okupilo najbolje mlade sportiste iz 12 gradova i opština južne i istočne Srbije.

Takmičenja su održana na stadionu Fudbalog kluba Bor 1919, stadionu za male sportove i u Sportskom centru „Bobana Momčilović Veličković“, gde je učestvovalo više od 1.200 osnovaca iz Bora, Sokobanje, Niša, Vlasotinca, Leskovca, Surdulice, Kuršumlije, Lebana, Vladičinog Hana, Kruševca, Medveđe i Bojnika.

Ovi mladi sportisti su se takmičili u pet različitih disciplina, uključujući Lino „Između dve vatre“, mali fudbal, Millennium Team basket 3×3, Coca-Cola kup i MIS odbojku.

Manifestacija je započela svečanim defileom učesnika, nakon čega je igre zvanično otvorio gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

U svom obraćanju, Milikić je istakao značaj sportskog druženja i prijateljstva među mladima.

„Bor je ponosan domaćin regionalnog takmičenja „Sportske igre mladih 2024″. Ovaj događaj je dokaz da smo dobri domaćini i da u Boru žive izuzetno dobri ljudi. Srećan sam i ponosan, pre svega, na decu koja su danas ovde, jer su oni naša budućnost i inspiracija. Takođe, ponosan sam na sve organizatore koji su uložili mnogo truda i energije da ovo takmičenje bude uspešno. Naša najveća vrednost su naši ljudi, a današnja manifestacija je pravo svedočanstvo te vrednosti“, poručio je Milikić.

Zahvaljujući dobroj organizaciji i velikom odazivu, postoji mogućnost da Bor naredne godine ugosti i državno finale ovog prestižnog takmičenja.

Sportski direktor manifestacije, Slobodan Popović, izrazio je zadovoljstvo rastom popularnosti igara u Boru.

„Ove godine smo treći put u Boru i svaki put je sve bolje. Naš cilj nije samo takmičenje, već i dečiji osmeh, druženje i da deca postanu dobri ljudi,“ rekao je Popović.

Sportske igre mladih se održavaju u Srbiji već jedanaest godina, a prvi put su organizovane 1996. godine u Splitu, Hrvatska. Ove igre, koje okupljaju veliki broj učesnika, priznate su kao najveće amatersko takmičenje mladih u Evropi, sa podrškom značajnih međunarodnih institucija poput Međunarodnog olimpijskog komiteta, UEFA i FIBA.

Na ovogodišnjem regionalnom finalu, Niš se istakao kao najbolji u malom fudbalu i basketu 3×3, dok su Kruševljani dominirali u Coca-Cola kupu i odbojci. U igri Lino “Između dve vatre” najbolji su bili takmičari iz Kuršumlije, dok su najbrži atletičari bili Danilo iz Bora, Tara i Anđela iz Niša i Salvador iz Vlasotinca.

Pobednici ovog regionalnog takmičenja će predstavljati svoje gradove na državnom finalu na Zlatiboru, gde će se boriti za titulu najboljih u Srbiji.