U Boru ponovo proglašena vanredna situacija

Gradski štab za vanredne situacije ponovo je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji grada Bora zbog pogoršane epidemijske situacije.

Vanredna situacija u Boru uvedena je na osnovu jučerašnje preporuke Stručno-operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere koji čine epidemiolozi i direktori zdravstvenih ustanova.

Gradonačenik Bora Aleksandar Milikić je kazao da se mere koje proizilaze iz proglašene vanredne situacije donose u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti građana i ne izlaze iz okvira mera Vlade Republike Srbije i republičkog Kriznog štaba.

„Naš cilj je da kroz ovakvu odluku zaštitimo svakog našeg sugrađanina od potencijalnog širenja virusa. Mere koje su danas predložene na sednici Štaba ne izlaze iz okvira propisanih mera Kriznog štaba Vlade RS i odnose se, pre svega, na bolju komunikaciju sa našim sugrađanima i na njihovo prijavljivanje nepoštovanja mera“, rekao je Milikić.

Gradski štab za vanredne situacije grada Bora doneo je sledeće mere:

  1. Nalaže se Gradskoj upravi, javnim preduzećima, ustanovama i privrednim subjektima, vlasnicima maloprodajnih trgovinskih objekata, ugostiteljskih objekata, frizerskih, kozmetičkih, samostalnih radnji i privrednih društava, samostalnih i drugih objekata da, počev od 23.10.2020.godine sprovedu sve higijensko-sanitarne mere na ulazima u objekte ili baštu, odnosno:

– da na ulazu u objekte izvrše dezinfekciju ruku i obuće, zaposlenih i gostiju (postavljanje dezobarijera na ulasku u objekat, postavljanje dezinfekcionih sredstava: alkohola ili asepsola, nošenje zaštitnih maski kako potrošača tako i zaposlenih u zatvorenom prostoru i preduzimanje mera poštovanja socijalne- fizičke distance (2m));

– da zaposlenima obezbede higijensko-tehničku zaštitu: masku ili prekrivku preko usta i nosa;

– da odrede lice koje meri temperaturu tela toplomerom na daljinu svakom licu koje ulazi u objekat i da licima sa povišenom temperaturom ne dozvoljava ulazak u objekat , odnosno baštu;

– da odrede i na ulazu u objekat istaknu obaveštenje o maksimalnom broju lica koja se istovremeno mogu naći u objektu i o odgovornom licu u objektu za sprovođenje propisanih mera – ime i prezime i kontakt telefon odgovornog lica;

– da istaknu na ulazu u objekat vidno obaveštenje u kome stoji da se uočene nepravilnosti u poštovanju propisanih mera mogu prijaviti Gradskoj upravi grada Bora svakog dana u periodu od 0-24 časa na telefon 060/2727059 ili radnim danima u periodu od 7 do 15 časova na telefon 030/424192 ili putem e-adrese [email protected].

  1. Nalaže se upravnicima zgrada, JKP za stambene usluge „Bor“, JKP „3. Oktobar“ da odmah nakon stupanja na snagu ove naredbe započnu dezinfekciju zajedničkih prostorija u stambenim zgradama i pranje ulica, trgova, trotoara, pešačkih staza i dečijih igrališta uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.
  2. Na teritoriji Grada Bora zabranjuje se organizovanje svečanosti, kao i organizovanja sportskih manifestacija i drugih zabavnih i kulturnih manifestacija sa publikom.

Kontrolu sprovođenja ovih naredbi vršiće Gradska uprava grada Bora – Odeljenje za inspekcijske poslove u saradnji sa republičkim organima.

Svaka nepravilnost koja putem servisa „Prijavi problem“ bude prijavljena od strane građana, biće upućena u gradsku komunalnu inspekciju koja će, u saradnji sa republičkom sanitarnom inspekcijom, izvršiti kontrolu prijave u najkraćem vremenskom roku.

„Na ovaj način će Grad Bor, u saradnji sa lokalnom i državnom inspekcijom, pokrenuti jedan lanac odgovornosti svih onih koji su zaduženi za sprovođenje propisanih mera. Pokazalo se da Borani umeju i mogu da budu veoma odgovorni i siguran sam da ćemo, uz poštovanje mera koje su dobronamerne, izaći iz ove borbe kao pobednici“, dodao je Milikić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, od poslednjih informacija četiri osobe su se oporavile, a zabeležen je jedan novi slučaj virusa, što znači da je na današnji dan na području grada Bora ukupno 36 osoba pozitivno na virus.