U Boru potpisani trojni ugovori u vezi sa ugradnjom solarnih panela

U zgradi Gradske uprave grada Bora potpisani su trojni ugovori između građana Bora, privrednih subjekata i grada Bora u vezi sa programom ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Građani Bora prepoznali su značaj ove mere koji će, kako kaže član Gradskog veća grada Bora, Igor Janković, imati i ekonomski značaj kroz manju potrošnju električne energije i, samim tim, manjim računima za struju, ali i ekološki, s obzirom na to da predstavlja prelazak na obnovljive izvore energije.

„Osamnaest građana ispunilo je uslove za dodelu subvencija za ugradnju solarnih panela. Rok za realizaciju projekta je 31. decembar ove godine: Očekujemo da i u narednom periodu, uz podršku Vlade Republike Srbije, nastavimo sa istim merama i privučemo još veći broj građana”, ističe Janković.

On je dodao da je u toku javni poziv za ugradju solarnih panela i ostalih mera energetske efikasniosti na koji se Borani mogu javiti do 14. septembra.

Nikola Šakan ispred filme „Telefon inženjering” iz Beograda koja je jedan od izvođača radova na ugradnji solarnih panela kaže da uveliko rade solarne sisteme širom Srbije po programu sufinansiranja.

„U Boru ćemo uraditi pet sistema i plan je da te projekte realizujemo u narednih mesec ili dva dana. Ideja je da se instalira petnaest solarnih panela po objektu, odnosno 6 kW panela. Solarna elektrana će biti priključena na mrežu, a klijenti će potpisati ugovor sa Elektrodistribucijom kako bi višak energije mogli da isporučuju u elektrodistributivnu mrežu. Ovo je pravi način uštede električne energije jer se prizvedena energija akumulira u mrežu i kasnije iz nje povlači”, objašnjava Šakan.

Ljiljana Mitić je Boranka koja se odlučila da na svojoj kući ugradi solarne panele.

„Preporučila bih svima ovu meru jer mislim da će ugradnja solarnih panela imati efekta u finansijskom smilu, a pogotovo u sada u vreme energetske krize”, poručuje Mitić.