U Boru predstavljen koridor Istok, jedan najznačajnih infrastrukturnih projekata u zemlji

Juče je u Boru održana sednica Saveta Borskog i Braničevskog upravnog okruga, kao i opština ova dva okruga. Tema sastanka je bila izgradnja multimodalnog saobraćajnog koridora “Istok” koji bi povezivao koridor 10 i granični prelaz sa Bugarskom kod Negotina.

sastanak-koridor-istok

Predstavnici opština i gradova Braničevskog i Borskog upravnog okruga upoznali su se od autora projekta izgradnje koridora Istok o ekonomskom, socijalnom, ekološkom i demografskom značaju ove saobrajne trase.

miroslav-knezevic
Miroslav Knežević, načelnik Borskog okruga

 

“Sa sastanka je poslat jedan jasan zaključak da opštine sa teritorije Borskog i Braničevskog okruga u potpunosti, sa svim svojim raspoloživim kapacitetima, podržavaju inicijativu naših državnih organa da koridor Istok bude uključen u strateški infrastrukturni okvir Republike Srbije, rekao je kaže Miroslav Knežević, načelnik Borskog upravnog okruga.

O konkretnom značaju koridora koji obuhvata drumski, železnički i rečni saobraćaj i direktno spaja države Balkana sa zapadnom Evropu i Bliskim istokom govorio je Nenad Čolović, autor i inicijator projekta koridora “Istok”.

nenad-colovic
Nenad Čolović, autor projekta

 

“Projekat je kao studija nastao 2006. godine i od tada neprestano radim na njegovoj promociji. Radi se o geostrateškom koridoru koji je od najvećeg mogućeg značaja za Republiku Srbiju. Na nacionalnom nivou koridor Istok je jedan od pet najznačajnijih strateških koridora u Srbiji. On je multi modalan, obuhvata drumski i železnički saobraćaj i temelj je čitavog ekonomskog razvoja čitavog regiona istočne Srbije. Bez saobraćajnih koridora ekonomski, demografski i socijalni razvoj se nije dogodio nigde u svetu pa neće ni u istočnoj Srbiji” – rekao je novinarima Čolović.

U planu je da se za sredstva za realizaciju projekta koridor Istok konkuriše kod fondova Evropske unije.