U Boru protestovali preduzetnici, traže da im se omogući normalan rad [VIDEO]

Ugostitelji u Boru protestovali su ispred gradske Skupštine, zahtevajući od države da ih oslobodi plaćanja poreza i doprinosa, ili im omogući da nesmetano rade, kao što rade i velike samousluge.

Na protestu je bilo oko 70 ugostitelja, među kojima je Miloš Matović, vlasnik „Beer housa“ i noćnog kluba „Midnight express“ rekao da je „zaključan već šest meseci“.

Preneo je da većini ugostitelja oslobađanje kroz paket mera koje je prodložila gradska uprava ne znači ništa.

„Zato tražimo da se otpišu svi porezi iz prethodnog perioda kao i poreske obaveze koje su dospele u međuvremenu“, rekao je Matović.

On je naveo da se u velikim trgovinskim lancima stvaraju velike gužve, ali da država ne reaguje i upozorio da će jedan broj ugostitelja u ponedeljak samoinicijativno otvoriti lokale, ukoliko se mere ne olakšaju.

Vlasnica picerije „Casper“ Jovanka Tamburić rekla je da „ne molimo, već zahtevamo da nam se dozvoli da radimo kao i svi u ovoj zemlji ili da nam se otpišu svi porezi i sva dugovanja nastala zbog nesposobnosti države da organizuje lečenje i zaštitu svojih građana“.

Rekla je da protestom preduzetnici žele da pokažu koliko ljudi ima probleme i da ukažu na to da će svi koji na bilo koji način zavise od ugostiteljstva, polako ostati bez posla – vlasnici, konobari i kuvari, čak i oni koji nisu direktno povezani s njima.

Pomoć grada ni blizu ne pokriva gubitke ugostitelja

Ugostitelji su zaključili da pomoć koju im je Grad pružio ni blizu ne pokriva gubitke, dok su prošlogodišnju državnu pomoć (moratorijum) počeli da vraćaju od februara.

„Ovo je bezizlazna situacija jer, ako pod zabranom radimo završićemo u zatvoru, a u zatvor ćemo otići i ako ne platimo porez“, rekla je Jovanka Tamburić.

Ugostiteljka Una Đorđević, čija porodica upravlja kafeom a suprug joj je muzičar onemogućen da radi, rekla je da očekuje bilo kakvu pomoć države ili makar ublažavanje ograničenja radnog vremena.

„Jako teško sastavljamo kraj s krajem. Imamo i malo dete kome treba objasniti da se nema. Od zatvaranja lokala se trudimo da preživimo jer nemamo nikakve prihode, a rashodi se iz meseca u mesec množe“, navela je ona.

Đorđević je na protest došla s detetom, kao i neki drugi ugostitelji.

Sat pre zakazanog protesta novinarima je član gradske vlade Danijel Aleksić ponovio da se paket olakšica borskim preduzetnicima odnosi na oslobađanje plaćanja lokalnih taksi i dela nameta zbog zauzimanja javnih površina, na šest meseci.

Dodao je da će odluka biti zvanično doneta na narednoj sednici Skupštine grada.

Aleksić je rekao da se razmatra mogućnost da zakupci lokala u vlasništvu grada ne plaćaju zakup ukoliko su onemogućeni da rade.

Taj predlog, kako je kazao, razmatraju stručne službe grada kako bi se videlo da li je po zakonu.

(Beta)