U Boru prvu bebu rodila 15-godišnja majka

9
64

Predsednik Opštine Bor Saša Vukadinović uručio je danas novčanu pomoć lokalne samouprave prvorođenoj bebi u 2014. godini. On je istakao da je prošle godine u Boru zabeležen porast broja rođenih beba i da očekuje da se taj trend nastavi i ove godine.

Foto ilustracija / rediff.com
Foto ilustracija / rediff.com

Petnaestogodišnja Dragana Novaković prva je u 2014. godini u Boru donela na svet bebu i dala joj ime Srećko.

Dečak je rođen 40 minuta iza ponoći prvog januara, a kao prva beba u ovoj godini od lokalne samouprave dobio je 44.000 dinara pomoći, koju je majci uručio predsednik opstine Bor .

“Ja sa mužem živim kod njegove majke i ovo nam je prvo dete. Ova pomoć nam mnogo znači.

Porođaj je prošao lako, beba ima 3 kilograma i 200 grama, a zbog toga sto je rođena odmah posle Nove godine dali smo mu ime Srećko”, rekla je Tanjugu majka deteta.

Lokalna samouprava je protekle godine izdvajala 10.000 dinara pomoći za nezaposlene trudnice, a u 2014. godini ona će biti 15.000 dinara mesečno.

“Drago mi je da je ova godina počela lepo, rođenjem muškog deteta. Nadam se da će i u narednim mesecima ovako lepe vesti da se nastave. Lokalna samouprava je prepoznala potrebe porodilja, posebno nezaposlenih, i odlučili smo da povećamo pomoć u 2014. godini na 15.000 dinara. To svakako ne zadovoljava sve potrebe za dete, ali sam siguran da pomaže”, rekao je Vukadinović.

On je istakao da je dobar pokazatelj i to što je u 2013. godini rođeno više beba nego 2012. godine i da očekuje da se taj trend nastavi i u 2014. godini.

Inače, u borskom porodilištu je u 2013. godini bilo 453 porođaja, 46 više u odnosu na 2012. godinu.

“Broj porođaja je u Boru napokon počeo da raste posle gotovo deset godina konstantnog opadanja”, kaze za Tanjug ginekolog akuser Zdravstvenog centra Bor Jelena Jovanović.

Prema njenom mišljenju, veći broj porođaja direktno je vezan za bolju ekonomsku situaciju u Boru.

“Inače, ono sto važi za celu Srbiju, važi i za Bor. Sve je više starijih trudnica, odnosno žena koje rađaju u ozbiljnijim godinama, kada je rizik veći. Sa druge strane, raduje nas da se puno majki odlučilo da rodi treće dete”, navela je dr Jovanović.

(Tanjug)9 KOMENTARA

  1. “Raduje nas da se puno majki odlučilo da rodi treće dete”???? Sram vas bilo!!! Koje imam privilegije kao majka troje dece zadnjih devet godina????? Da ne zalazim u detalje i pljujem državu, ali uzdržite se od tako glupih komentara tipa “povećanje nataliteta”! Vidimo svi kome povećavate natalitet!!!

  2. Nedopustivo je društveno pozdavljati porođaj u petnaestoj godini. Niti lekar sme da dozvoli sebi paušalne ocene kao što su ” starije godine”. “ozbiljni rizici”… Medicina je dovoljno napredovala da se rizici takve vrste smanje, a ako su godine u pitanju prvo je trebalo komentarisati ovih 15, i rizike koje takav porođaj nosi. Dalje, trebala je doktorka da pomene pre svega povećan broj maloletničkih pobačaja i trudnoća, broj obolelih (maloletnih) od polno prenosivih bolesti, pa onda da lamentira da li neko želi decu u “ozbiljnim godinama”.

  3. xaxa,kakve veze ima sta je.Sto ne komentarisete npr oceve,nego stalno majke.Bravo za devojku!Bebac je presladak

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime