U Boru raspisan konkurs za dodelu stipendijama studentima osnovnih i master akademskih studija

Načelnik Gradske uprave Grada Bor, Ljubinka Jelić raspisala je konkurs za dodelu 44 stipendija za školsku 2019/2020. godinu, od kojih 38 za studente osnovnih akademskih studija, a  šest za studente master akademskih studija.

Konkursom, koji je otvoren do 29. novembra, pravo učešća na konkursu imaju studenti osnovnih akademskih studija na fakultetima čije se studije finansiraju iz republičkog budžeta, sa prosečnom ocenom od najmanje 8,50 u prethodnoj školskoj godini, počev od druge godine studija, pod uslovom da daju godinu za godinom.

Na konkurs se mogu javiti i nezaposleni studenti prve i druge godine master akademskih studija na fakultetima čiji je osnivač Republika Srbija, pod uslovom da i oni imaju prosečnu ocenu od najmanje 8,50 i da nisu navršili 27 godina života.

Uslov za dodelu stipendija je da kandidati imaju prebivalište na teritoriji Grada Bor najmanje dve godine pre dana objavljivanja konkursa, odnosno do 14. novembra ove godine.

„Ove godine Grad Bor finansiraće stipendije za 38 studenata osnovnih akademskih studija i šest za studente master akademskih studija i za tu namenu je u budžetu predviđeno četiri miliona dinara, odnosno studenti će mesečno na ime stipendije dobijati po 9.000 dinara u deset jednakih mesečnih rata“, ističe Tamara Paunović, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

Zainteresovani za stipendiju uz prijavu na konkurs dostavljaju potvrdu fakulteta o upisu godine, kao i prosečnoj oceni ostvarenoj u prethodnoj školskoj godini, zatim fotokopiju lične karte i indeksa, uverenje o ostvarenim prihodima, izjavu da nisu korisnici republičke stipendije ili studenstkog kredita, a studenti master akademskih studija i potvrdu Nacionalne službe za zapošljavanje o nezaposlenosti.

“Interesovanje studenata u prethodnim godinama je taman toliko koliko je i stipendija. Uvek je veće interesovanje za studente koji su na osnovnim akademskim studijama, pa je zato i određen veći broj stipendija za njih”, ističe Tamara Paunović, navodeći da je broj studentskih stipendija isti kao i prethodne godine.

Komisija za stipendiranje i nagrađivanje neće razmatrati neblagovremene i nepotpune prijave, a na osnovu pregledanih prijava sačiniće rang listu i predlog kandidata. Prednost imaju studenti viših godina studija, studenti sa većim prosekom ocena, studenti koji studiraju van mesta prebivališta, kao i studenti lošijeg materijalnog stanja.

Prijave se podnose na adresu Gradske uprave Bor, u ulici Moše Pijade broj 3 uz naznaku “Ne otvaraj – prijava za konkurs za stipendiranje studenata” putem pošte ili na pisarnici Gradske uprave.

Komisija će odlučiti u roku od 20 dana od dana isteka roka na prijavljivanje na konkurs, koji je otvoren do 29. novembra.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.