U Boru se ponovo ugrađuju veštački kukovi

Na odeljenju ortopedije Zdravstvenog centra u Boru, ovog vikenda je, posle decenije pauze, obnovljena operacija ugradnje veštačkog kuka.

Doktori operacija
photo: BBC
Uspešne operacije dva pacijenta, obavili su načelnik Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Vojno-medicinske akademije dr Milimir Košutić, i borski ortopedi kojima je on bio mentor, dr Miodrag Jovanović i dr Miroslav Tatić.

Direktor Zdravstvenog centra dr Dragan Stojadinović, izjavio je da je gotovo pet godina trajao administrativni postupak kako bi se ponovo dobila dozvola za obavljanje operacija ugradnje veštačkog kuka, a Bor je jedini grad u okrugu u kome će se vršiti takvi zahvati.

Borska ortopedija je sazrela za ozbiljne operacije i na putu je da povrati renome koji je imala u vreme čuvenog jugoslovenskog ortopeda, doktora Buđevca. Kako bi se obezbedili i dodatni uslovi za ovakve operacije, planiramo nabavku pokretnog rentgena„, rekao je dr Stojadinović.

Na listi za ugradnju veštačkog kuka je 20 osoba, a na operaciju će se čekati oko 45 dana.

Operacija ugradnje veštačkog kuka u Boru je obustavljena 2003. godine zbog loših međuljudskih odnosa lekarskog osoblja, koji su doveli do niza neprijatnih situacija.

(Beta)