U Boru smanjene rezerve krvi, situacija i dalje pod kontrolom

Borska transfuzija raspolaže određenim brojem rezervi krvi, ali su one minimalne. Broj dobrovoljnih davalaca krvi u opadanju.

krv

Doktorka Snežana Milutinović, načelnik odeljenja za transfuziologiju Opšte bolnice u Boru, kaže da za sada, ipak, ne postoji opasnost od odgađanja operacija, ali su, kako je rekla, i dalje potrebne sve krvne grupe. Da bi se relativno stabilna situacija održala i dalje, građani bi trebalo da nastave da dobrovoljno daju krv.

Mi svakodnevno prikupljamo krv koja je potrebna za pacijente u našoj bolnici. Priliv pacijenata je veliki, svakodnevno imamo nove prijeme onih pacijenata koji treba da budu operisani ili onih koji bi primili krv zbog hroničnih oboljenja krvi. Tu su i neplanirani događaji poput saobraćajnih nezgoda ili nezgoda na poslu, tako da naša transfuzija mora da ima dovoljno rezervi krvi za sve te pacijente. Zato je potrebno da svakodnevno imamo dolazak davalaca kod nas. Do sada smo uvek uspevali da pokrijemo potrebe u našoj bolnici. Mi imamo dovoljne rezerve krvi za planirane operacije u vremenskom intervalu 3-5 dana. Ali, pošto se rezerve troše, moraju i da se obnavljaju. Nama su svakodnevno potrebni davaoci koji žele da pomognu drugim ljudima. Malo je teže obezbediti RhD negativne jedinice krvi, pa taj problem rešavamo po pozivu davalaca sa tom krvnom grupom, rekla je načelnice odeljenja za transfuziologiju u Boru.

Načelnica naglašava da sada službu transfuzije poseti, u proseku, deset davalaca na dnevnom nivou.

Svi ostali građani koji žele da daju krv, mogu to da učine, radnim danom od 7 do 13 časova u prostorijama Službe za transfuziju krvi u Boru.