U Boru uhapšen kineski državljanin koji je pobegao iz zatvora u Trebinju

Teng Kilei, kineski državljanin koji je pobegao iz Okružnog zatvora u Trebinju, lociran je i uhapšen u Boru u Srbiji, saznaje ATV.

Kinez je lociran na osnovu ciljanih potraga Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske i operativne saradnje s policijama Srbije i Crne Gore.

„Begunac je uhapšen i Viši sud u Zaječaru mu je odredio ekstradicioni pritvor“, navodi izvor ATV-a.

Teng Kilei iz zatvora je pobegao 19. novembra 2023. godine, nakon što su ga posetili majka i otac. Pobegao je kada se, tokom šetnje, popeo na jednu od zatvorskih zgrada, te skočio sa 12 metara visine. Nakon skoka, čudom je ostao nepovređen i nastavio je beg i za njim je pokrenuta opsežna potraga.

Kilei se u trebinjskom zatvoru nalazio od 5. septembra 2023. kada mu je Sud BiH odredio privremeni pritvor nakon što je uhapšen po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisao Interpol Peking s ciljem vođenja krivičnog postupka pred nadležnim sudom zbog sumnje da je počinio krivično delo ”zločin ugovorne prevare”.

Po molbi za izručenje Biroa za istraživanje privrednog kriminala Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine Sud BiH je 12. oktobra 2022. doneo rešenje kojim je Tengu Kileiju određen ekstradicioni pritvor. Prema tom rešenju, pritvor je određen do 3. marta 2024. godine, odnosno do izručenja ili nove odluke suda.

Zbog bekstva pritvorenika direktor trebinjskog zatvora Zoran Miladinović je podneo ostavku na tu funkciju.

(ATV / Dnevni Avaz)