U Boru uspešno izvedena vežba Sistem 2021 [FOTO]

Subjekti zaštite i spasavanja u Boru prikazali su danas na operativno-taktičkoj vežbi „Sistem 2021“ uvežbanost, sposobnost, sadejstvo i spremnost da zaštite građane i njihovu imovinu u slučaju vanrednih situacija.

Za scenario vežbe izabrane su realne situacije do kojih je u prethodnom periodu dolazilo ili postoji realan rizik da do njih može doći.

Na potezu između sela Slatina i Oštrelj, u blizini skladišta eksploziva, simuliran je veliki šumski požar, kao onaj koji se dogodio 2017. godine, na čijem su gašenju angažovani borski vatrogasci-spacioci i pripadnici civilne zaštite uz podršku teške mehanizacije kompanije Srbija Ziđin Koper koja je bila zadužena za pravljene protivpožarnog pojasa.

Zbog složene bezbedonosne situacije i realne opasnosti po ljude Gradski štab za vanredne situacije i ovakvim okolnostima doneo je odluku o evakuaciji ugroženih stanovnika.

Dalji tok vežbe odvijao se kod brestovačkog mosta na ulazu u grad gde je simulirano spasavanje povređenih putnika autobusa koji je sleteo sa puta.

„Na ovoj lokaciji prezentovali smo zajednički rad vatrogasaca-spacioca, specijalističkog tima Sektora za vanredne situacije, Gorske službe spasavanja, Službe hitne medicinske pomoći i pripadnika saobraćajne policije. Izvedena je tehnička intervencija u saobraćaju, teško povređeni su osnovnom tehnikom spasavanja, popularno Sveti Bernard, izvučeni do mesta gde je nadležnost preuzela Hitna medicinska pomoć radi daljeg zbrinjavanja. Lakše povređeni su do bezbedne lokacije sprovedeni metodom gelendera“, kazao je Miodrag Marković, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Boru.

U današnjoj vežbi bilo je 150 učesnika svih subjekata iz sistema zaštite i spasavanja počev od vatrogasno-spasilačkih jedinica, pripadnika civilne zaštite opšte i specijalizovane namene, Gorske službe spasavanja, hitne pomoći i firmi koje su prepoznate kao strateški važne za pomoć u vanrednim situacijama.

„Vežba je bila jako uspešna, Gradski štab za vanredne situacije je ispunio sve zadatke koji su pred njim bili postavljeni. Svi učesnici su na veoma viskom nivou pokazali svoju snagu i uigranost u ovakvim situacijama“, rekao je Danijel Aleksić zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije grada Bora.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić je istakao da je izuzetno značajno da su nadležne službe na visokom nivou, da su dobro organizovane i opremljene da odgovore svakom izazovu.

„Zato mi je drago da smo u prethodnim godinama uspeli da, zajedno sa Republikom Srbijom, kroz projekte koje smo realizovali u prekograničnoj saradnji sa Rumunijom, na lokalnom nivou opremimo poverenike Civilne zaštite, da unapredimo i osavremenimo našu vatrogasno-spasilačku jedinicu novim vozilima i opremom, a današnja vežba pokazala je da raspolažemo značajnim kapacitetima zaštite naših sugrađana u slučaju nezgoda.

Pokazalo se da kada postoji dobar i organizovan sistem, kada postoje kvalitetni ljudi, ali i dobra oprema, gradski Štab za vanredne situacije može da odgovori na sve izazove“, poručio je Milikić.

Operativno-taktička vežba „Sistem 2021“ održana je danas istovremeno u 50 gradova i opština u Srbiji.