U Domu zdravlja u Boru danas počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

U prostorijama Službe za kućnu negu i patronažu Doma zdravlja u Boru danas počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa četvorovalentnom vakcinom.

 

Za potrebe pacijenata Domu zdravlja u Boru distribuirano je 2.670 vakcina, a ukoliko bude bilo potrebno biće trebovane i dodatne količine.

Vakcine se preporučuju onima koji su u najvećem riziku oboljevanja od gripa, kao što su stariji od 65 godina, ali i mlađi a sa hroničnim ili udruženim bolestima. U rizične grupe spadaju i trudnice, zdravstveni i radnici u domovima za stare.

„Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je stabilna, i odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu“, poručuje Ministarstvo zdravlja.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa obavlja se četvorovalentnom vakcinom koja sadrži po dva antigena virusa tipa A i tipa B.

Vakcinacija će se obavljati u prostorijama Službe za kućnu negu i patronažu Doma zdravlja u Boru u petak od 8 do 13 časova, a od ponedeljka u periodu od 9 sati i 30 minuta do 13 sati.

Naredne nedelje, najavljuju u Domu zdravlja, vakcinacija će početi i u seoskim ambulantama u danima kada u te ustanove dolazi ordinirajući lekar.