U četvrtak sastanak tenderske komisije

 Tenderska komisija zadužena za privatizaciju Rudarsko Topioničarskog Basena (RTB) "Bor" održaće sastanak u četvrtak na kome bi trebalo da se utvrdi da li je ruska firma "SMR" dostavila potrebnu dokumentaciju za nastavak tendera.

Ovoj kompaniji, vlasnika Olega Deripaske, naloženo je na prošlom sastanku da do ove nedelje dopuni nedostajeću dokumentaciju kako bi im ponuda bila prihvaćena.

Predstavnici SMR-a u Beogradu su najavljivali da će u roku dostaviti traženu dokumentaciju, koja se odnosi na dokaze o obavljaju delatnosti propisane tenderom, kao i o finansijskoj sposobnosti SMR-a da kupi borski kombinat.
 
OKTOBARSKA PROIZVODNJA: REZULTAT OPRAVDAO PLANOVE

U borskim i majdanpečkim rudokopima u oktobru su ukupno proizvedene 1.523 tone bakra u koncentratu. Nosilac oktobarske proizvodnje je i ovoga puta bio površinski kop "Veliki Krivelj" gde je ponovljen rezultat iz prethodnog meseca od 806 tona bakra. U isto vreme, za nepun mesec rada, samo novi hidraulični bager je u "Velikom Krivelju" skinuo 100.000 tona jalovine. To je i više od očekivanog rezultata s obzirom na to da nova mašina i njeni rukovaoci tek hvataju zalet posle probnog rada. Zbirni rezultat ostvaren samo u borskim rudnicima bakra iznosi tačno 1.133 tone bakra u koncentratu jer je u oktobru u Jami proizvedeno 120 tona, a 208 tona dobijeno je iz šljake. U istom periodu u majdanpečkom rudniku je, znatno iznad plana, produkovano 390 tona bakra u koncentratu. S druge strane, u Topionici i rafincaiji je oktobra dato 1.820 tona katodnog bakra. Katode iz sopstvenih sirovina i šljake bile su teške 1.282 tone, a one dobijene preradom uvoznog koncentrata tek nešto više od 200 tona. Za deset meseci ove godine u Boru i Majdanpeku ukupno je proizvedeno 13.458 tona bakra u koncentratu i 25.691 tona elektrolitnog bakra, od čega je iz uvoznih koncentrata 10.166 tona.

Objavljije informativna sližba RTB-a / www.rtbbor.com