U Gornjanu održani Miholjski susreti sela

Manifestacija „Miholjski susreti sela 2022” održana je juče u Gornjanu, a organizator je grad Bor u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu.

Grad Bor je jedan od pedeset lokalnih samouprava u kojem se održava ova manifestacija koja je sastojala od celodnevnog programa koji je obuhvatio takmičenje u pripremanju tradicionalne hrane, prodajnu izložbu suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata, ali nastupe sesokih kulturno umetničkih društava.

Stručni žiri je za pripremanje i izlaganje tradicionalnih jela prvim mestom nagradio KUD „Petar Radovanović” iz Zlota, drugo mesto zauzelo je Etno udruženje „Jagnjilovo” iz Jasikova, a treće mesto dodeljeno je Aktivu žena „Lastino gnezdo”.

„Vredne Vlajne” iz Rudne Glave napravile su najbolje rukotvorine i predmete starih zanata, a najlepše suvenire Mirjana Stojković iz Bora.

„Uživali smo u svim prikazima iz seoskih mesnih zajednica. Ovo je zaista jedna sveobuhvatna, prelepa manifestacija kojom svi možemo da se dičimo. Iz Gornjana je otišla jedna prelepa slika u Srbiju i u svet, verujem da smo pokazali da, zajedno sa Ministarstvom za brigu o selu, zaista brinemo o našim selima i da ona imaju perspektivu i budućnost”, rekla je član Gradskog veća grada Bora Milena Stanojković Kožović.

Predsednik Omladinskog kluba u Gornjanu Denis Janković istakao je da je da su ovakve manifestacije od velikog značaja za selo.

„U našem selu se dugo nisu održavale manifestacije, a one su veoma značajne za svako selo jer se ljudi tada okupljaju. Drago mi je što je Gornjane ove godine bilo domaćin, ovo je bilo jedno prelepo druženje”, naglasio je Janković.

Pored toga, organizovana su i sportska nadmetanjima kao što je bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa i pikado.

Najuspešnija je bila ekipa Metovnice koja je u čak četiri od ukupno pet igara zauzela prvo mesto. Iza Metovnice je bila ekipa Gornjana, a na trećem mestu ekipa Zlota.

Manifestacija je završena nastupom kulturno-umetničkih društava iz deset borskih sela, a izabrana je i lepotica Miholjskih susreta sela 2022. Marija Stančulović iz Oštrelja. Titulu prve pratilje ponela je Marta Mitić iz Donje Bela Reka, dok je druga pratilja Dragana Milošević iz Bučja.

Manifestacija „Miholjski susreti sela” održava se po drugi put u organizaciji grada Bora, prethodna je bila održana u Zlotu, a očekuje se da se održavanje manifestacije, u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu, nastavi i narednih godina.