U Gradskoj upravi borskim pčelarima dodeljeni ugovori o subvencijama

Ugovori o sufinansiranju nabavke opreme dodeljeni su pčelarima u Gradskoj upravi grada Bora. Sredstva su dobijena na osnovu konkursa koji je raspisala lokalna samouprava.

Na osnovu raspisanog konkursa za nabavku opreme za pčelarstvo, dodeljena su 62 rešenja. Za ove namene iz gradskog budžeta izdvojeno je pet miliona dinara. Neutrošeni iznos od oko 2 miliona dinara koji je opredeljen za subvencije, biće dodeljen svim zainteresovanim pčelarima po osnovu ponovljenog konkursa koji će biti raspisan u ponedeljak 17. oktobra.

Danas je borskim poljoprivrednicima takođe dodeljeno pet rešenja za kupovinu mašina za transport – rukovanje tečnog, čvrstog i polutečnog stajnjaka. Za ovu vrstu subvencija iz budžeta grada Bora izdvojeno je milion dinara, a do sada je utrošeno 318 hiljada dinara. Ukoliko bude zainteresovanih poljoprivrednika, konkus će biti ponovljen do kraja ove godine.

Nakon dodele rešenja poljoprivredni proizvošači su, kaže član Grdaskog veća grada Bora Nenad Kračunović, davali predloge za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

„Za većinu predloga koje su pčelari izneli postoje tehničke mogućnosti da se od naredne godine subvencionišu. Jedan od zahteva pčelara bio je i povećanje medonosnih biljaka na teritoriji grada Bora. Zasad, grad Bor ima pravo da isključivo samo da na svojim površinama vrši pošumljavanje. Grad će u narednom periodu apelovati na kompaniju Ziđin da na svojim površinama vrši ozelenjavanje medonosnim vrstama”, kaže Kračunović.

On je dodao da će Grad nastaviti sa pružanjem finansijske podrške pčelarima sa teritorije grada Bora kako bi, pored stočarstva i voćarstva, proizvodnja meda i sektor pčelarstva u Boru imali perspektivu.