U luci Prahovo stigla oprema za novu sumpornu

Na doku Luke Prahovo danas je završen (trodnevni) pretovar iz barže na kamione jedne od poslednjih isporuka gabaritnih delova za novu fabriku sumporne kiseline. Orema je proizvedena u Indiji i brodom otpremljena iz Bombaja za Antverpen, a odatle sistemom kanala Rajna-Majna-Dunav baržom stigla u Prahovo. Lučkom dizalicom najpre su pretovareni lakši delovi, a danas i juče su, uz pomoć autodizalice nosivosti 500 tona, iz barže izvađena i postavljena na šlepere dva izmenjivača toplote od kojih je svaki težak preko 80 tona.

imenjivači sumporna

Ova oprema, ukupne težine preko 200 tona, izuzetno je značajna jer posle njene montaže na gradilištu nove fabrike preostaje samo povezivanje cevovodima sa opremom koja je već ugrađena – kaže Dragan Marinković, direktor „Projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline“.

Možemo da kažemo da su ovo poslednji delovi opreme većeg gabarita, a od svega što je dosad stiglo u jednom komadu najteži je bio nedavno montirani parni sušač šarže od preko 120 tona.

Prema rečima direktora „Rečnog brodarstva i Luke Prahovo“ Dragana Đorđevića ovo je prva barža sa opremom za RTB u ovoj godini, nakon brojnih koje su je lane dovozile iz raznih delova sveta.

Osim opreme za novu liniju topljenja i „sumpornu“ , preko Prahova su stigli i svi teški kamioni za kopove, bušilice i ostalo, a preko ove luke stiže i ugalj za proces topljenja u Boru.

Saradnja Luke sa RTB-om je sve bolja, a želim da naglasim da je poslednjih deset godina opstanak „IHP Prahovo“ dosta zavisio od njenog rada.

Luka je danas pod ingerencijom Agencije za privatizaciju, ali po Zakonu o lukama iz oktobra 2010. godine luke nisu na prodaju, što znači da ovde neko može samo da bude operater i posluje u skladu sa tim zakonom, istako je Đorđević.

(Kolektiv)