U nalazištu Čukaru Peki overeno 44,7 miliona tona rude bakra, eksploatacija počinje 2021. godine

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je u gornjoj zoni ležišta Čukaru Peki kod Bora overeno 44,7 miliona tona rude sa visokim sadržajem bakra i pratećim sadržajem zlata i srebra.

 

Ministar je agenciji Tanjug rekao da kineska kompanija Ziđin intenzivno radi na projektu otvaranja rudnika Čukaru Peki, čija bi izgradnja mogla da počne u 2020. godini, a eksploatacija u drugoj polovini 2021.

Kaže da je za Ziđin otvaranje rudnika Čukaru Peki jedan od prioriteta, kao i prioriteta Srbija u oblasti rudarstva.

„Velika vest je da smo mi danas potpisali rešenje o utvrđivanju i overi rezervi rude u nalazištu Čukaru Peki, u gornjoj zoni overene su rezerve na oko 44,7 miliona tona rude sa visokim sadržajem bakra i pratećim sadržajem zlata i srebra“, rekao je Antić Tanjugu.

Dodaje da današnja overa rezervi omogućava Ziđinu da u 2020. nastavi sa aktivnostima za otvaranje rudnika Čukaru Peki.

„Očekujemo u 2020. početak radova na otvaranju rudnika, a prvu eksploataciju bakra već u drugoj polovini 2021. Srbija će, sa tom novom proizvodnjom bakra, doći u poziciju da uticaj rudarstva na BDP značajno poraste. Naše procene su vrlo optimistične i očekujemo u narednih nekoiko godina da će rudarstvo sa sadašnjih dva odsto učesća u BDP-u porasti na nekih četiri do pet odsto“, istakao je Antić.

Ministar dodaje da će to dati veliki doprinos ukupnom razvoju srpske privrede.

(Bor030 / Tanjug)