U Narodnoj biblioteci Bor otvoren EUteka kutak

EUteka kutak, posebno opremljen deo biblioteke, namenjen informisanju građana o Evropskoj uniji otvoren je i u Narodnoj biblioteci Bor.

BenQ Corporation

Euteka kutak u Boru jedan je od 45 kutaka u bibliotekama širom Srbije, članica istoimene mreže biblioteka, među kojima je aktivna i biblioteka grada Bora. Čine ga polica sa publikacijama, računar sa brojnim sadržajima, korisnim za bolje upoznavanje EU i Evrope, ali i drugom opremom, koju je biblioteci donirala Delegacija Evropske unije u Srbiji.

„Biblioteke koje u svom sastavu imaju i EUteka kutak organizovaće, u narednom periodu, programe i aktivnosti koje u fokusu imaju Evropsku uniju, kako bi na taj način pružile relevantne informacije na ovu temu korisnicima. Neke biblioteke će organizovati tribine za studente o programima za besplatno studiranje ili volontiranje u Evropi, pojedine će organizovati debate sa srednjoškolcima o Evropskoj uniji i tome koliko znamo o njoj, neke su odlučile da predstave zemlje članice EU uz podršku njihovih ambasada ili aktivnih kulturnih centara“, navode u EU info centru.

Osim Narodne biblioteke u Boru, članice Euteka mreže su i biblioteke u Kladovu, Negotinu, Zaječaru, a ovaj kutak je otvoren i u brojnim drugim gradovima Srbije.

„U EUteka kutku svi zainteresovani mogu naći raznovrsne publikacije i knjige o EU – od toga kako ova zajednica funkcioniše, preko toga šta koje pregovaračko poglavlje tačno znači do jasnih uputstava za korišćenje fondova EU za preduzetnike, poljoprivrednike, medije, udruženja građana. Pozivamo naše korisnike, ali i predstavnike lokalnih vlasti, kolege iz medija i nevladinih organizacija da iskoriste brojne publikacije i druge materijale koji im stoje na raspolaganju i zajedno sa nama organizuju programe upoznavanja i predstavljanja Evrope i Evropske unije našim sugrađanima“, navodi se u saopštenju EU info centra.