U okviru projekta „Gradovi u fokusu” uskoro u Boru memorijalni centar u znak sećanja na žrtve holokausta

Grad Bor će u narednom periodu potpisati ugovor sa Ministarstvom kulture i informisanja u vezi sa projektom „Gradovi u fokusu” za koji je grad od Ministarstva dobio 15 miliona dinara.

Bor je grad kulture u fokusu u istočnoj Srbiji, smatra gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić i dodaje da se radi o velikom međunarodnom projektu koji je početkom 2020. godine Vlada Republike Srbije predstavila u Malmeu, a realizovaće se između Republike Srbije i Republike Mađarske.

„Za taj projekat su zainteresovani i USAID i Evropska Unija zato što se odnosi na sećanje na žrtve holokausta. Država Srbija je obezbedila 15 miliona dinara da finsnsira prvu fazu, tj. izgradnju Memorijalnog centra u staroj kući u ulici Moše Pijade koja ima kulturnu vrednost za grad Bor i jedan je od najstarijih objekata izgrađen pre 1930. godine. Prekoputa, sadašnji park Raketa biće rekonstruisan i pretvoren u Park prijateljstva. Kompletnu rekonstrukciju finansiraće mađarska Vlada. Deo projekta će se finansirati sredstvima drugih donatora Evropske Unije za uređenje Jevrejskog groblja na Novom groblju u Boru. Poslednja faza projekta je mapiranje svih logora koji su postojali na teritoriji grada Bora od 1941. do 1945. godine”, objašnjava Milikić.

Gradonačelnik je ovom prilikom podsetio da je Bor za vreme Drugog svetskog rata imao 33 logora, od kojih su 30 bili radni, a 3 kaznena. Zato je, kaže on, „naša obaveza da se sećamo svih detalja iz tih teških vremena” i dodao da je Bor i tada, za vreme ratnog stanja, imao dobru ekonomsku proizvodnju.