U Pekingu potpisan ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor

U Pekingu je danas potpisan ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor, ali i niz drugih sporazuma.

Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije Ziđin potpisao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Danas je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB Bor, investicija od 1,460 milijardu dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina. Ne moram da pričam koliko će to promeniti istok Srbije, doprineti rastu i RTB i tog dela Srbije i naše celokupne ekonomije. Posle četiri neuspela pokušaja privatizacije od 2006. do 2009, uspeli smo da nađemo partnera koji će starteški sa vladom razvijati taj za nas veoma važan rudnik i preduzeće”, rekao je ministar finansija Siniša Mali, prenose agencije.

Potpisani su i: Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Šiđadžuang, Memorandum o razumevanju Republike Srbije i Šandong provincijske transportne grupacije, protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Republike Srbije i kompanije Landžou Guantung, kao i ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Republike Srbije i kompanije Huawei.