U RTB-u Bor montiran super agregat

2
47

U Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor montiran je jedan od najjačih agregata-duvaljka, snage 4,2 megavata, čija će glavna uloga biti transport otrovnih gasova od pogona nove topionice do Fabrike sumporne kiseline, gde će se prerađivati. Topionica bakra Bor

Osnovni cilj projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje nove Fabrike sumporne kiseline u RTB-u Bor je smanjenje zagađenja životne sredine, prvenstveno vazduha. Najznačajniji delovi konstrukcije su montirani, a krajem godine se očekuje završetak celokupnog projekta. Prema rečima nadležnih u RTB-u Bor, očekuje se da će nova topionica krenuti sa radom sredinom naredne godine.

U cilju ostvarenja ekološkog dela projekta i prerade gasova u novoj fabrici sumporne kiseline postavljan je jedan od najjačih agregata-duvaljka, čije je snaga 4,2 megavata, a za jedan sat može da prikupi čak 150 000 metara kubnih gasova.

Njena montaža je pri kraju i biće spremna za početak rada nove topionice, kaže Dragan Marinković, direktor projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje nove Fabrike sumporne kiseline u RTB-u Bor.

Montažu su obavili radnici preduzeća ATB FOD Bor pod stručnim nadzorom proizvođača, kompanije “Simens”.

(Blic, Bor030)

 

2 KOMENTARA

  1. Ako će ceo projekat biti gotov do kraja godine zašto proizvodnja ne počne odmah po završetku, odnosno nakon hladnih proba, koje će kako se najavljuje, takođe biti završene do kraja godine, nego će se čekati pola godine da sa njima otpočne proizvodnja? Da li to znači da će toliko kasniti montaža opreme za Fabriku sumporne kiseline?

  2. Takozvano retorsko pitanje je ,jos iz antickih vremana, elitna stilska figura elitnih govornika ,pisaca i ZNALACA……. TO je pitanje koje ne trazi odgovor…ONO samo je odgovor…..Pozdrav za izvanrednog i gradjanski aktivnog gospodina S.Radulovica. Voleo bi da SVI cujemo i njegovo misljenje o STATUSU GRADA KOJI BOR NEMA KAO I O SVIM BORANIMA POZNATOM SAOBRACAJNOM KORIDORU….

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime