U rudniku „Čukaru Peki” prvi put obeležena rudarska slava

Rezanjem slavskog kolača, danas je u rudniku „Čukaru Peki”, kojim upravlja kompanija „Srbija Ziđin Majning” obeležena slava rudara Sveti Velikomučenik Prokopije.

Zaposleni u Rudarskom sektoru kompanije „Srbija Ziđin Majning” okupili su se kako bi zajedničkom molitvom i lomljenjem slavskog kolača, prvi put u rudniku „Čukaru Peki” obeležili praznik zaštitnika rudara, Svetog Velikomučenika Prokopija.

Rezanje slavskog kolača obavili su starešina hrama Svetog Georgija u Boru, protojerej Radoje Mijović i jerej Darjan Komnenović koji su svim rudarima poželeli srećnu slavu.

„Molitvama Svetog Prokopija, Bog štiti naše rudare koji se bave veoma teškim poslom. Nema ništa teže od toga kada čovek ulazi u utrobu zemlje, kada se trudi da, radeći u rudniku, prehrani svoju porodicu, ali i svoje sugrađane, jer mi svi zavisimo od rudarstva. Zaista mi je drago što i rukovodstvo ove kompanije ima osećaj za naše radnike, koji su većinom pravoslavne vere i što su omogućili da se danas ovde okupimo, zablagodarimo i pomolimo se Bogu i Svetom Prokopiju da nas čuva i štiti od svakog zla”, rekao je jerej Darjan Komnenović.

Dužnost kolačara je prve godine obeležavanja rudarske slave u rudniku „Čukaru Peki” pripala glavnom rudarskom inženjeru Daliboru Stojadinoviću koji je istakao da je za dobro, uspešno i bezbedno obavljanje posla, napredak i razvoj, neophodno poštovanje, dobri međuljudski odnosi i međusobna briga.

„Izuzetno mi je drago što smo, uz podršku menadžmenta naše kompanije, danas u rudniku Čukaru Peki otpočeli tradiciju obeležavanja rudarske slave, Svetog Prokopija i što je baš meni pripala čast da budem prvi kolačar. Rudarski poziv nije nimalo lak, ali rudari su vredni, pošteni i odgovorni ljudi, koji bez prestanka održavaju proces proizvodnje. Zato je veoma značajno da obeležavamo ovaj dan jer, kao što svaka kuća ima svog zaštitnika, tako i mi rudari imamo svog. U svoje lično ime, ali i u ime kompanije Srbija Ziđin Majning, svim kolegama u našem rudniku, ali i svim rudarima u Srbiji, kao i njihovim porodicama, želim srećnu slavu, uz rudarski pozdrav – Srećno!”, rekao je Stojadinović, koji je dužnost kolačara za narednu godinu predao rudarskom inženjeru Ivici Milovanoviću.