U Serbia Zijin Copper za dve i po godine zaposleno preko hiljadu i po novih radnika: Plate redovne i 54 odsto veće od srpskog proseka

U nastojanju da otvori što više radnih mesta za lokalno stanovništvo i izgradi lokalni lanac snabdevanja, Serbia Zijin Copper je od decembra 2018. do kraja juna 2021. godine zaposlila 1.518 novih radnika.

Foto: I. Mitrović / Serbia Zijin Copper

Kompanja danas zapošljava 5.715 radnika, a od te brojke 97 odsto su srpski državljani. Njihova neto prosečna zarada je u prvoj polovini ove godine vredela 98.774 dinara, odnosno 7,8 odsto više nego prošle i 19,3 odsto više nego 2019.
godine.

U poređenju sa 2018, kada je kineski Zijin preuzeo funkciju upravljanja prethodnim RTB-om Bor i svih 4.972 radnika, prosečna plata danas je 45 procenta veća, a i redovno je prima hiljadu i po ljudi više. Zaposleni u Serbia Zijin Copper danas primaju 54 odsto veću platu od one koja se u proseku mesečno isplaćuje u Srbiji.

Dodatno, tokom prošle i u prvoj polovini ove godine ukupno 227 lokalnih učenika dobilo je mogućnost radnog osposobljavanja u kompaniji.

Foto: I. Mitrović / Serbia Zijin Copper

U nadi da će podstaći ekonomiju i zapošljavanje, Serbia Zijin Copper je sa brojnim lokalnim kompanijama ugovorila poslovnu saradnju u oblasti inženjerskog projektovanja, građevinarstva, tehničkih usluga, pa tako više od polovine stanovništva u Boru i Majdanpeku ima direktnu ili indirektnu korist od kompanije. Kompanija time nastoji da, paralelno sa razvojem rudarske industrije, postigne i zajednički razvoj sa lokalnim zajednicama na čijim teritorijama posluje, odnosno da doprinese njihovom ekonomskom i socijalnom napretku.

Foto: I. Mitrović / Serbia Zijin Copper

Tokom dvoipogodišnjeg poslovanja u Boru i Majdanpeku sklopljeni su brojni ugovori sa lokalnim dobavljačima ukupne vrednosti 568 miliona američkih dolara.